Panama paberitega seotud advokaadifirma omanikud arreteeriti korruptsioonikahtlustusega (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Panama paberitega kuulsaks saanud advokaadifirma asutajatest, Ramón Fonseca
Üks Panama paberitega kuulsaks saanud advokaadifirma asutajatest, Ramón Fonseca Foto: STRINGER/REUTERS

Laupäeval vahistasid Panama võimud Panama paberitega kuulsaks saanud advokaadibüroo Mossack Fonseca omanikud, süüdistades neid rahapesus ning korruptsioonis.

Jürgen Mossack ja Ramón Fonseca arreteeriti seetõttu, et Panama võimud kardavad, et nad võivad riigist põgeneda, vahendab Rootsi uudisteagentuur TT. Advokaadifirma juhtide korruptsioonikahtlustus on seotud mitmes riigis tegutseva ehitusfirma Odebrecht korruptsiooniskandaaliga.

Nimelt on senise juurdluse käigus kogutud informatsiooni kohaselt juhtumiga seotud ka «kriminaalse tegevusega Panama ettevõte, mis aitab peita kahtlastest allikatest pärinevaid varasid ja rahasid,» märkis riigi peaprokurör Kenia Porcell.

Tema sõnul on uurimine kestnud aasta aega ning vahistamiseni jõuti üksnes tänu erinevate riikide, sh Brasiilia, Peruu, Ecuadori, Kolumbia, Šveitsi ja USA prokuröride hea omavahelise koostöö tulemusena.

Panama paberitega kuulsaks saanud advokaadibüroo üks asutajatest, Ramón Fonseca on varasemalt eitanud kõiki süüdistusi, mis on sidunud büroo Oderbrechti korruptsiooniskandaaliga Brasiilias. Ehitusfirma ise on tunnistanud, et andis mitmes riigis ametnikele altkäemaksu selleks, et saada mitu tulutoovat avaliku sektori ehitusprojekti ajavahemikus 2010-2014.

2016. aasta aprillis avalikustas rahvusvaheline ajakirjanike konsortsium suure hulga dokumente, mis olid varastatud Panamas tegutsevast advokaadibüroost Mossack Fonseca. Dokumendid näitasid, kuidas terve rida jõukaid ja mõjukaid äriinimesi üle maailma kasutas advokaadibürood maksudest kõrvale hoidmiseks ning rahapesuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles