Kreeka peaminister hurjutab: IMF ja Saksamaa lõpetagu tulega mängimine (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras oma erakonna kohtumisel kõnet pidamas
Kreeka peaminister Alexis Tsipras oma erakonna kohtumisel kõnet pidamas Foto: Yorgos Karahalis/AP

Kreeka peaminister Alexis Tsipras manitses Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF) ja Saksamaad «lõpetama tulega mängimine» seoses riigi süveneva võlakriisiga.

Tsipras ütles päev pärast seda, kui läbirääkimised Kreeka ja Euroopa laenuandjate vahel lõppesid Brüsselis tulemusteta, võimupartei Syriza kohtumist avades, et on siiski kindel lahenduse leidmises kõnelustel kreeditoridega.

Kreeka vaidleb juba mitu kuud Euroopa Liidu laenuandjate ja IMFiga võlaleevenduse ja eelarve-eesmärkide üle. Tüli on raputanud turge ja andnud alust uuteks spekulatsioonideks Kreeka võimaliku lahkumise üle eurotsoonist.

Kreeka peaminister kutsus IMFi kurssi muutma: «Ootame IMFilt võimalikult kiiresti prognoosi korrigeerimist... et arutelud saaksid jätkuda tehnilisel tasandil.» Tsipras kutsus Saksa kantslerit Angela Merkelit keelitama rahandusminister Wolfgang Schäuble'it, et viimane lõpetaks «alalise agressiivsuse» Kreeka vastu.

Kreeka valitsus peab suvel tegema laenu tagasimakseid seitsme miljardi euro ulatuses. Selleks vajab Ateena kokkulepet kreeditoridega, mis võimaldaks riigil saada 86 miljardi euro suuruse kolmanda abipaketi raames järjekordse laenumakse.

Vaatlejate sõnul on oluline murda kõnelustel jätkuv patiseis enne Hollandi parlamendivalimisi 15. märtsil ja Prantsuse presidendivalimiste esimest vooru 24. aprillil. Kui Hollandis ja Prantsusmaal peaksid võimule tulema paremäärmuslased, muutuks Kreeka laenumaksetes kokkuleppele jõudmine märksa keerulisemaks.

Kuigi eurogrupi juhi Jeroen Dijsselbloemi sõnul saatis Brüsselis Kreeka rahandusministri Efkleidis Tsakalatose ning ELi ja IMFi ametnike arutlusi edu, hoiatas ta eile siiski, et eurotsooni rahandusministrite järgmise kohtumise ajaks 20. veebruaril ei ole läbimurret oodata. «Sellel kohtumisel hindame edusamme,» märkis Dijsselbloem.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles