Tulemas on maailma suurim börsiettevõte

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia riikliku naftafirma palgatud töölised katsid Al-Khuraisi naftatehase ehitamise ajal oma näo kaitseks tolmu ja kõrvetava päikese eest.
Saudi Araabia riikliku naftafirma palgatud töölised katsid Al-Khuraisi naftatehase ehitamise ajal oma näo kaitseks tolmu ja kõrvetava päikese eest. Foto: Marwan Naamani/AFP/Scanpix

Praegu on maailma suurim börsiettevõte Apple, mille turuväärtus on napilt alla 700 miljardi dollari. Aasta-paari pärast pole see ilmselt aga mitte midagi, võrreldes Saudi Araabia naftakompaniiga Aramco, mille väärtust pärast aktsiate avalikku esmaemissiooni (IPO) hinnatakse vähemalt kahele triljonile dollarile. See on umbes 100 korda suurem, kui on Eesti sisemajanduse kogutoodang.

Ehkki Saudi Aramco (täpse nimega Saudi Arabian Oil Co) võimaliku börsilemineku üle on spekuleeritud juba aastaid, läksid jutud konkreetsemaks mullu jaanuaris, kui Saudi Araabia mõjuvõimas asekroonprints, kuningas Salmani 30-aastane poeg Mohammad bin Salman Al Saud ütles ajakirjale Economist, et selle küsimusega tegeldakse otsustavalt.

Eelmisel nädalal kirjutasid Bloomberg ja Financial Times teemaga kursis olevatele allikatele viidates, et ettevõte valis IPO korraldamise nõustajaks väikese investeerimispanga Moelis & Co. Bloombergi andmetel olid finalistid veel teine väike investeerimispank Evercore Partners ja pikaajaliste traditsioonidega Rothschildi pank.

Reutersi andmetel palus Aramco konkursil osaleda ka rahvusvahelistel suurpankadel, nagu Morgan Stanley, HSBC ja Citigroup. Reutersi andmetel valiti juriidiliseks nõustajaks rahvusvaheline advokaadibüroo White & Legal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles