Telia: multimeedia geoblokeeringu kadumine võib tõsta hindu (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia TV nutitv
Telia TV nutitv Foto: Telia

Geograafiliste piirangute kadumine internetipõhiste multimeediateenuste tarbimisele Euroopas võib tõsta teenuste hindasid, ennustab telekommunikatsiooniettevõte Telia.

«Sellised muutused võivad avaldada mõju voogedastusteenuste hinnale kallinemise suunas, sest kliendile peab võimaldama kodumaal ostetud sisu vaadata ka teistes riikides. See tähendab, et sisutootjad võivad hakata selle tegevuse eest soovima kõrgemat autoriõiguste tasu,» ütles Postimehele Telia Eesti meelelahutuse ja multimeedia valdkonna juht Karl Anton.

Telia ise omab veebiteenust MinuTV, milles on võimalik praegu veel Eesti siseselt vaadata nii telekanaleid, filme kui sarjasid.  Eile õhtul jõudsid europarlamendi, liikmesriikide ja Euroopa Komisjoni läbirääkijad digivolinik Andrus Ansipi eestvedamisel kokkuleppele, et geograafilised piirangud näiteks muusika ja video tarbimisel internetis järgmisel aastal kaovad.

Karl Antoni sõnul on kokkulepe kokkuvõttes hea uudis kõikidele välisriigis elavatele ja seal tihti viibivatele eestimaalastele.

«Kui praeguse korra järgi on koduste telekanalite ja muu sisu mugav vaatamine välisriikides raskendatud, siis edaspidi on võimalik näiteks TV3, Kanal 2, ETV-d jpt vaadata igal pool Euroopas. Ühtlasi on võimalik sisu järele vaadata ning paari kliki kaugusel on ka filmid, sarjad ja lastesisu,» ütles Anton.

Eilne kokkulepe seisneb lühidalt kokku võttes selles, et kui mis iganes Euroopa riigis on üks online-teenus endale ostetud, siis on see võimalik euroliidu piires reisides kaasa võtta.

Netflixi puhul tähendab see seda, et kui Eestis Netflixi konto loonud inimene liigub näiteks Saksamaale, siis saab ta seal küll teenust kasutada, kuid ikkagi vaid selles mahus, mida Netflix on teinud vaadatavaks Eesti jaoks.

Või näiteks kui Prantsusmaa tarbija, kes tellib Canal+ filmide ja seriaalide veebiteenuse, saab ta juurdepääsu Prantsusmaal kättesaadavaile filmidele ja seriaalidele ka Horvaatias puhates või ärireisil Taanis.

Lisaks, kui kasutatakse teenust, mis eeldab filmi allalaadimist, siis see allalaadimine võib uue korra kohaselt vabalt jääda juba reisi ajale ja seda ei pea ilmtingimata ära tegema veel koduriigis olles.

«Tänane kokkulepe annab eurooplastele konkreetseid eeliseid. Need, kes on tellinud oma lemmikseriaalid, muusika ja spordisündmused kodus, saavad nautida neid ka Euroopas reisides. See on oluline samm tõkete kaotamisel digitaalsel ühtsel turul,» ütles Andrus Ansip pärast kokkuleppe saavutamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles