Ärikinnisvaras ei julgeta suuri allahindlusi avalikult teha

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusi büroopindu ehitatakse hoogsalt juurde
Uusi büroopindu ehitatakse hoogsalt juurde Foto: Margus Ansu

Hinnakäärid büroopindade pakkumis- ja tehinguhindade vahel on suurenenud. Suuri allahindlusi ei taheta aga avalikult teha.

Uus Maa analüütiku Igor Habali sõnul on turule tulemas 30 000 ruutmeetrit uut büroopinda ning üürnike hoidmiseks on arendajad paindlikud ja vastutulelikud.

«Arendajad on valmis meelitama erinevate pühademunadega nagu näiteks väiksem üür esimesel aastal. Olen näinud pakkumisi, kus üüri saab maksta pikemate perioodide kaupa kui kuu,» rääkis Habal.

Ka need büroopindade üürnikud, kellel on pikad üürilepingud, käivad uudishimulikult ringi. «Täna meenutab büroopindade turg kõnekaartide oma. Just oled uue kaardi saanud, kui tuleb uus ja parem pakkumine,» rääkis ta.

Üha rohkem on büroohooneid, kuis detailplaneering on kehtestatud, ehitusluba on olemas, aga ei ole piisavalt ehituseelseid üürilepinguid sõlmitud.  Uued valmivad ja vinks-vonks äripinnad Habali sõnul aga tõenäoliselt tühjaks ei jää. Arendatava büroopinna suur maht kasvatab vakantsi peamiselt B- ja C-klassi pindadel.

Mõned taolised pinnad on samade hindadega kinnisvaraportaalides pakkumisel olnud aasta võik koguni kaks. «Täna ei julgeta suuri allahindlusi avalikul teha, kuna nii hakkaksid ka olemasolevad üürnikud hinda alla kauplema,» märkis Habal ja lisas, et tegelikult on võimalik neid pindu üürida oluliselt odavamalt, kui pakkumises märgitud.

Paremini on kohanenud suuremad kinnisvaraomanikud, kelle hoonetes on vakants nullilähedane.  Pankade jaoks on oluline ka ankurüürnike olemasolu. Suurim nõudlus püsib väikestele, kuni 50 ruutmeetri suurustele pindadele. Kasvamas on nõudlus büroohotellide järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles