BRIC – uus miljardärivabrik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid.
USA dollarid. Foto: SCANPIX

Juhtivatest arengumaadest pärit miljardäride arv on esmakordselt ületanud Euroopa vastava näitaja ning võtab kiirelt järele ka Ühendriikidele, kinnitavad Forbesi andmed.

USAs on ikka veel kõige enam miljardäre: 413 isikut, kes kokku netos väärt 1500 miljardit dollarit.

Käesoleva aasta alguses oli BRICi maades ehk Brasiilias, Venemaal, Indias ja Hiinas 310 miljardäri. Seda on 108 võrra rohkem kui mullu.

Euroopa seljatati ühe miljardäri enamusega.

«Tänavune globaalne miljardäride seis peegeldab maailmamajanduse olukorda,» ütles Forbesi president ja samanimelise ajakirja peatoimetaja Steve Forbes, osutades arengumaade majanduskasvule.

Ameeriklased Bill Gates ja Warren Buffett säilitasid oma kohad maailma rikaste edetabeli teisel ja kolmandal kohal, esimene koht kuulub mehhiklasele nimega Carlos Slim Helu.

Maailmamajanduse taastudes kerkis miljardäride arv tänavu 1210 peale. Kokku on nimetatud isikute netoväärtus 4500 miljardit dollarit.

Aasias on miljardäride arv viimase kahe aastaga praktiliselt kolmekordistunud ja on nüüd 332. Neist 115 on pärit mandri-Hiinast.

Hiina rikkaim inimene on otsingumootori Baidu looja Robin Li, tema varandus on väärt 9,4 miljardit dollarit. 89-aastane magnaat Stanley Ho, kes pikka aega Macao «kasiinondust» on valitsenud, langes nimekirjast välja, kuna andis aktsiate kontrollpaki üle oma kolmandale abikaasale.

India 55 miljardäri on keskmiselt väärt 4,5 miljardit dollarit. Reliance Industriesi nõukogu esimehe Mukesh Ambani varandus ulatub 27 miljardi dollarini ja tänu temale on kõrgem ka keskmine näitaja.

Teistest on maha jäänud kunagine Aasia majandusmootor Jaapan – vaid 26 miljardäri.

Euroopa õnneaeg hakkab vaikselt ümber saama. Esmakordselt üle enam kui aastakümne tuli tunnistada Aasia paremust.

Vene miljardäridele on tuult tiibadesse puhunud toormehindade buum. Teist aastat järjest on rikkaim eurooplane aga Bernard Arnault – prantslane, kes asutas LVMH.

Kõige kiiremas tempos ajasid varandust kokku Facebooki loojad.

Mark Zuckerbergi netoväärtus hüppas 238 protsendi võrra ja maandus 13,5 miljardi dollari peal. Koos temaga liitusid miljardäride klubiga töökaaslased Edwardo Saverin ja Sean Parker (mõlemad 1,6 miljardi dollariga).

Kõige noorema miljardärina registreerus klubis aga Dustin Moskowitz, kes Zuckerbergil Facebooki asutada aitas. Vanus: 26 aastat.

USA miljardärid on muidu maailma vanimad, keskmiselt on neil turjal 66 aastat.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles