Taimsete jookide tootjad on suhkrumaksu vastu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
330 ml Bon vaarikamaitseline juuretisega sojajook sisaldab 31,911 grammi suhkrut.
330 ml Bon vaarikamaitseline juuretisega sojajook sisaldab 31,911 grammi suhkrut. Foto: Liis Treimann

Sojapõhiste ja taimsete toodete tootjate hinnangul tuleks niinimetatud suhkrumaksu rakendudes jätta selle alt välja taimsed joogid.

Juhul kui toitumise ja liikumise rohelises raamatus kavandatud suhkrumaks peaks jõustuma, oleme seisukohal, et maksust tuleks vabastada taimsed joogid, kirjutab Euroopa looduslike sojapõhiste ja taimsete toodete tootjate liidu (ENSA) president Koen Bouckaert ja Alpro tegevjuht Bernard Deryckere rahandusminister Sven Sesterile.

Taimseid jooke tuleks ENSA hinnangul lugeda piimatoodetega samasse kategooriasse kuuluvaks. Taimsed joogid on joogid, mis põhinevad sojal, teraviljal, pähklitel ja/või seemnetel.

«Koostise ja toiteainesisalduse poolest sarnanevad taimsed «joogid" tegelikult rohkem «toiduainetele» kui jookidele. Nimetatud omaduse poolest erinevad need janu kustutamiseks mõeldud jookidest. See omadus on neil ühine piimaga,» kirjutavad Bouckaert ja Deryckere.

Liidu hinnangul on taimsed toiduained üldiselt loomsetest toiduainetest väiksema keskkonnamõjuga. Seega ei tohiks taimsete jookide tarbimist takistada, vaid seda peaks soodustama, seisab kirjas.

Lisaks tekitaks taimsetele jookidele maksu kehtestamine liidu hinnangul põhjendamatut kahju tarbijatele, kes soovivad oma toidusedelit mitmekesistada tervislikel, religioossetel, elustiili- või keskkonnaalastel põhjustel või ei saagi laktoositalumatuse või piimaallergia tõttu piima ja piimatooteid valida.

«Taimsetele jookidele rakenduks maks, piimajookidele, mille alternatiiviks need on, aga maks ei rakenduks. See on samalaadsete toodete põhjendamatu ebavõrdne kohtlemine,» kirjutavad nad.

ENSA esindab enamikku Euroopa sojapõhiste ja taimsete toiduainete tootjatest.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski soovib plaanitava suhkrustatud jookide maksu kehtestada astmelisena, tõenäoliselt ei satu lõivu alla piimatooted ning looduslikult suhkrut sisaldavad joogid, kirjutas Postimees detsembri lõpus.

«Kui on eri maksuastmed ja aktsiisi vahe on piisavalt suur, siis ettevõtted soovivad saada oma tooteid just madalamasse rühma, et nende tooted oleksid odavamad ja rohkem konkurentsivõimelisemad,» rääkis minister lehele.

Ossinovski märkis ka, et tõenäoliselt ei hakka riik lõivu koguma piimatoodetelt, mis sisaldavad laktoosi.

«Toodetes, kus on loomulik suhkur sees, ma olen skeptiline, et sealt on võimalik maksu võtta,» ütles minister.

Samas tõi Ossinovski välja, et piimatoodete maksustamine oleks tegelikult õiglane nii teiste kaubagruppide kui ka tervisemõju poolest, kuna Eestis on need tooted väga suhkrurohked.

Plaanide kohaselt peaks suhkrustatud jookide maks kehtima hakkama 2018. aasta algusest. Rahandusministeeriumist öeldi Postimehele, et eelnõu on praegu väljatöötamisel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles