Eesti Energia vaidlustas Tootsi maaga seotud esialgse õiguskaitse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark
Tuulepark Foto: Jaanus Lensment

Eesti Energia ihub hammast Tootsi Suursoole. Kohtu määrusega on aga peatatud plaanitava tuulepargi aluse  kinnistu riigifirmale eraldamine, ettevõte on määrused vaidlustanud. 

«Need menetlused, kus kohus on esialgset õiguskaitset kohaldanud, oleme vaidlustanud,» ütles Eesti Energia pressiesindaja Kaarel Kuusk BNS-ile. Esialgse õiguskaitse kohus praegu pannud valitsuse korralduse täitmisele ehk maade üleandmisele, lisas ta.

Kokku on maade üleandmise osas kolm kohtuasja, kus Raisner, Eesti Elekter ja Nelja Energia on vaidlustanud Tootsi Suursoo ala Eesti Energiale andmise.

Valitsus otsustas 8. detsembri istungil kinnitada Eesti Energia aktsiakapitali suurendamise ja ettevõttele Pärnu maakonnas Vändra vallas Metsaküla külas asuva hinnanguliselt 4,1 miljonit maksva Tootsi Suursoo kinnistu üleandmise; kinnistule kavandab ettevõte Tootsi tuulepargi rajamist.

Kinnistule plaanib Eesti Energia rajada 2020. aastaks hinnanguliselt mitusada miljonit eurot maksva ja umbes 150-megavatise võimsusega tuulepargi. AS Eesti Energia kavandatav Tootsi tuulepark moodustab tuuletehnoloogia liidu hinnangul 54 protsenti kogu Eestis kavandatud tuuleparkide mahust.

Eesti maksab tuuleenergiafirmadele pargi valmimise järgselt 12 aastat 53 eurot toodetud megavatt-tunni kohta, aga seda vaid iga-aastaselt kuni 600 gigavatt-tunni täitumiseni. Seni on Eestis toodetud selles suurusjärgus tuuleenergiat.

Kui riigifirmal valmiks 2019. aastaks vähemalt 38 tuulikuga park Pärnumaale Tootsisse, suudaks see aastas toota hinnanguliselt 300 gigavatt-tundi elektrit. See omakorda vähendaks märgatavalt kõigi tootjate võimaliku saadava toetuste mahtu. Nelja Energia on näiteks öelnud, et ettevõte kaotaks 20-30 miljonit eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles