Liibüa peamine naftaterminal on leekides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Es Sideri terminal.
Es Sideri terminal. Foto: ASMAA WAGUIH/REUTERS

Eile õhtul lahvatas pärast Gaddafi õhujõudude pommirünnakut leekidesse Liibüa peamine naftaterminal, lükates Brent nafta hinna üle 115 dollari barrelist.

Es Sideri terminali ründamine mässuliste kontrolli all olevas idapoolses piirkonnas oli esimene kriitliselt tähtsa naftarajatise pihta antud hoop Liibüa rahutuste käigus.

Mässulised vastasid raketirünnakuga, samal ajal kui neljast naftahoidlast tõusid taeva poole tohutud tulekerad ning taevas terminali kohal värvus suitsust süsimustaks.

Liibüa riigitelevisioon süüdistas plahvatuses mässulisi, keda väidetavalt toetab terrorivõrgustik al-Qaeda.

Tulekahjut kanti otse-eetris üle Araabia televisioonis, mis omakorda vallandas otsupaanika kõigil naftaturgudel.

«Vägivald on eskaleerumas ning naftatehaste kaasamine võitlusse oli vaid aja küsimus,» ütles IHS Global Insighti Lähis-Ida naftaanalüütik  Samuel Ciszuk.

Liibüa riikliku naftafirma National Oil Corporationi nõukogu esimees Shokri Ghanem üritas plahvatuse mõju kinni mätsida, väites, et pihta sai vaid 200 000 barreline diisliladu, kõrvalseisev 500 000 barreli toornaftaga mahuti olevat aga terve.

Brent toornafta käis korraks ära kahe ja poole aasta rekordi 116,18 dollari juures barrelist ja settis siis 115,54 dollari peale barrelist.

«On ülimalt murettekitav, et Liibüa naftatehased on saanud kannatada,» ütles JPMorgani naftauuringute juht New Yorgis Lawrence Eagles.

«Suurem pilt samas ei muutu: naftatarned on juba niigi häiritud ja nii jääb see pikemaks ajaks.»

Lahingud jätkuvad ka Bin Jawadis ja Ras Lanufis, kus asuvad samuti võtmelise tähtsusega naftatehased.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles