Kosmeetiline muudatus seaduses külvab segadust

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea Panga juht Vahur Kraft.
Nordea Panga juht Vahur Kraft. Foto: Toomas Huik.

Tänavu kehtima hakanud esmapilgul kosmeetiline tulumaksuseaduse muudatus viis Nordea Eesti filiaali juristid ja audiitorid arusaamani, et pangale tekitati ootamatu tagasiulatuv maksukohustus, kirjutab Äripäev.

Hilisema maksunõude ja sellega kaasnevate intresside maksmise vältimiseks kandis Nordea kaheksa miljonit eurot (125 miljonit krooni) maksuameti arvele ning ootab raha saatust.

Arusaamatuse tekitas tänavu jõustunud tulumaksuseaduse muudatus, mille järgi Eestis tegutsevad filiaalid ja teised nn välismaiste ettevõtete siinsed püsivad tegevuskohad tasuvad alates tänavu jaanuarist tulumaksu kohe kasumi väljaviimise hetkel. Varem kehtis kord, kus peakontorisse väljastatav kasum ei olnud maksustatav selle hetkeni, mil see hakkas ületama summat, mis peakontorist on eelnevalt investeeringute tarbeks siia toodud.

Näiteks kui Nordea siinne filiaal oleks emapangalt Eesti turul väljalaenamiseks saanud sada miljonit eurot, poleks sinna kasumina tagasi kantavat summat maksustatud seni, kuni see hakanuks ületama saja miljoni piiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles