Trump kisub riigid valuutasõtta (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valedollar Donald Trumpi pildiga
Valedollar Donald Trumpi pildiga Foto: SCANPIX

President Bill Clintoni administratsiooni rahandusminister Robert Rubin kuulutas 1990ndate keskel, et usub tugevasse dollarisse, mis peegeldab USA majanduse tugevust. Alates sellest ajast on tema järglased ning presidendid, nii demokraadid kui ka vabariiklased, ajanud tugeva dollari poliitikat, ehkki alati pole see neil päris hästi õnnestunud. President Donald Trumpi ajal on hoiak muutunud ja viimased signaalid näitavad, et ilmselt alustatakse konkurentide ja seniste liitlasriikidega lausa valuutasõda.

Esimene sellele viitav signaal tuli mõni päev enne Trumpi ametisse asumist ilmunud intervjuus ajalehele The Wall Street Journal, kellele Trump ütles, et dollar on liiga tugev, eriti Hiina jüaani suhtes.

«Meie ettevõtted ei suuda nendega konkureerida, sest meie valuuta on liiga tugev. Ja see tapab meid,» ütles Trump. «Jüaan kukub kivina,» lisas ta ning möönis, et hiinlased on viimasel ajal teinud aktsioone oma valuuta toetamiseks vaid sellepärast, et «nad ei taha, et me vihaseks saame».

Viimased päevad näitavad, et Ameerika Ühendriikide uus administratsioon kavatseb suurriikidega, kes on ka nende peamised kaubanduspartnerid, valuutasõda alustada. Ning asi ei piirdu vaid Hiinaga, mille kohta on Trump korduvalt sõna võtnud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles