Amserv: Läti päevalehes esitatud maksupettuse süüdistused on alusetud

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota
Toyota Foto: SCANPIX

Toyota edasimüüja Amserv teatas, et eile Läti päevalehes Diena ilmunud artikkel, kus väidetakse, et kohalik maksuamet on ettevõtte nn karusellpettuste tõttu uurimise alla võtnud, on eksitav.

Läti päevaleht Diena kirjutas eile, et Läti maksuamet käivitas hiljuti Amservi osas uurimise ning kontrollib ettevõtte tehinguid.

Lehe kirjelduse järgi on tegu vana tuntud skeemiga – sõiduk eksporditakse fiktiivselt Leetu, seal ostab auto juriidiline isik ning müüb selle tagasi Lätti, kus ühe või mitme vahendaja kaudu jõuab sõiduk tegeliku uue omanikuni. Käibemaksu aga ei tasuta, mis võib teha auto tarbija jaoks viiendiku jagu odavamaks, märkis leht.

Amservi teatel ei ole Läti maksuamet tegelikkuses aga selles küsimuses kordagi ettevõtte poole pöördunud, autode eksport toimub Läti maksuameti juhtnööride järgi ning Dienas ilmunud artikli autor on üritanud ka varem erinevates väljaannetes samu spekulatsioone levitada.

Amserv Läti juht Armands Vimba selgitas, et kuna autoturuga seotud maksupettuste teema on ka varasematel aastatel Lätis kõneainet pakkunud, palus Amserv 2015. aasta alguses Läti maksuametilt täpseid juhtnööre, millest autode edasimüügi puhul lähtuda.

«Otsustasime mitte riskida ja saime Läti maksuametilt selged juhtnöörid, mida edasimüügi korral arvestada. Oleme neid ka hoolsalt järginud - kontrollinud ja kogunud kõiki nõutud dokumente autode ja neid soetanud ettevõtete kohta ning taganud finantstehingute korrektsuse ja vastavuse seaduses ette nähtud nõuetele,» kirjeldas Vimba.

Paraku on nii Amservil kui ka teistel autode edasimüüjatel võimalik hoida sellist kontrolli tehingu üle vaid seni kuni tehingust on möödas 10 päeva.

«Seejärel on autodel uued omanikud ning meil puudub võimalus tehingute edasist kulgu jälgida või reguleerida,» tõdes Vimba.

Amserv Grupi tegevjuht Rene Varek selgitas, et eile Eesti meedias levinud info Amservi seosest maksupettustega on eksitav ning süüdistused Eestis ja Lätis Lexuse ning Toyota edasimüügiga tegeleva ettevõtte suunal alusetud.

«Väidetavate maksupettuste lood samalt autorilt said alguse juba novembris. Nüüd lahkab sama ajakirjanik teemat uutes meediakanalites ja teeb seda taas eksitavalt, sest Läti maksuamet ei ole Amservi tegevust kahtluse alla seadnud - ei novembris ega ka nüüd,» rääkis Varek.

Amservi tegevjuht selgitas, et nii Lätis kui ka Eestis on maksuameti kontrollid autoturul tavapäraseks protsessiks.

«Selliste kontrollide läbiviimine on maksupettuste tabamiseks täiesti tavaline ning siin pole midagi uut või erakordset,» kirjeldas Varek.

«Küll aga pole Läti maksuamet eile Eesti meedias kirjeldatud maksupettuste teemal Amserviga ühendust võtnud ega ka uurimiseks mingeid materjale meilt palunud. Samuti ei ole amet süüdistanud meid ebaõiges tegutsemises,» tõi Varek esile.

Amserv Grupp on automüügi ja -teeninduse ettevõte, mis tegutseb Eestis ja Lätis. Gruppi kuuluvad Toyota, Opeli, Chevrolet, Hyndai, Peugeot, Lexuse ja Saabi autobrändid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles