Ettepanek: Rootsi riik võiks kiirraudteevõrgu välja ehitamiseks müüa osaluse Telias (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia
Telia Foto: BOB STRONG/REUTERS

Seoses debatiga, mis ümbritseb Rootsi kiirraudteevõrgu välja ehitamist, võiks Rootsi valitsus kaaluda oma osaluse müüki Skandinaavia telekommunikatsioonifirmas TeliaSonera, soovitavad valitsuse läbirääkijad.

Tegemist on ühe võimaliku sammuga, mis aitaks riigil säästa miljardeid rootsi kroone maksuraha ja kiirendada uue raudteevõrgustiku välja ehitamist, kirjutavad valitsuse läbirääkijad H G Wessberg ja Catharina Håkansson Boman Rootsi päevalehes Svenska Dagbladet.

«Meie seisukoht on, et riigile peaks kuuluma osalus ainult nendes ettevõtetes, kus turg ei suuda ise ennast reguleerida,» märgivad Wessberg ja Håkansson Boman.

Vastuolulise kiirraudteevõrgu väljaehitamise hinnangulise maksumusena on praegu käidud välja 230 miljardit rootsi krooni ehk 2,44 miljardit eurot. 

Kui aga riik müüks oma osaluse telekommunikatsioonifirmas TeliaSoneras, saaks ta selle eest 140 miljardit rootsi krooni ja see vähendaks oluliselt survet maksumaksjatele, kes muidu peaks raudteevõrgustiku kinni maksma.

Teiste võimalustena kiirraudteevõrgu välja ehitamiseks vajalikku raha saada, on veel kaalumisel erasektori investorite kaasamine, laenu võtmine ja kuluefektiivsete tehnoloogiate kasutamine.

«Tänane raudteevõrk on jõudnud oma võimekuse piirini. Süsteemi käigus hoidmine ja hooldamine nõuab järjest rohkem kulutusi ning uus raudteevõrk leevendaks oluliselt survet vanale raudteetaristule,» märkisid Wessberg and Håkansson Boman.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles