Euroopa komisjon võttis Philipsi, Asuse ja Pioneeri uurimise alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI, 25AUG15.
Pildil nutiteleviisor Philips
tl/Foto TAIRO LUTTER/POSTIMEES
TALLINN, EESTI, 25AUG15. Pildil nutiteleviisor Philips tl/Foto TAIRO LUTTER/POSTIMEES Foto: Tairo Lutter / Postimees

Euroopa Komisjon alustas kolmes valdkonnas uurimist konkurentsireeglite võimaliku rikkumise tõttu, uuritavad ettevõtted võisid rikkuda jaemüügihinna piiranguid ning diskrimineerida kliente asukoha pärast Euroopa Liidus.

Esiteks uurib Euroopa Komisjon tarbeelektroonika valdkonnas, kas ettevõtted Asus, Denon & Marantz, Philips ja Pioneer on rikkunud konkurentsireegleid, piirates internetimüüjatel võimalust seada firmade toodetud kodumasinatele, sülearvutitele ning heliseadmetele oma hind.

Komisjon menetleb ka suurte reisioperaatorite nagu Kuoni ja Thomas Cook ning hotelliketi Meliá võimalikke rikkumisi. Komisjoni hinnnagul on küll tervitatav uute ja innovaatiliste täituvust maksimeerivate hinnamehhanismide arendamine, ent hotellid ja reisikorraldajad ei tohi siiski kliente eelistada nende asukoha järgi.

Firmade vahelised lepingud võivad sisaldada sätteid, mis diskrimineerivad teatud kliente nende kodakondsuse või elukohariigi põhajl. Seetõttu ei pruugi kliendid näha kogu teavet hotelli täituvuse kohta ega saada hotellitube parima võimaliku hinnaga broneerida, märkis Komisjon.

Samuti hakkas Euroopa Komisjon uurima lepinguid videomänguplatvormi Steam omaniku Valve Corporationi ning viie arvutimängutootja vahel. Komisjoni hinnangul võivad mängufirmad Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media ja Zenimax tegeleda asukohapõhise piiramisega, nii et EL-i tarbijad ei saa enda asukohariigi tõttu teatud videomänge osta.

Uurimine keskendub sellele, kas sõlmitud lepingud näevad ette mängude registreerimisvõtmete kasutamist asukohapõhiseks piiramiseks. Komisjon kahtlustab, et võtmed võivad anda tarbijatele ligipääsu videomängule vaid teatud kindlas liikmesriigis, näiteks Tšehhis või Poolas. See võib aga olla konkurentsireeglitega vastuolus, kuna takistab inimesi soetamast odavamaid videomänge, mis mõnes teises liikmesriigis saadaval on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles