Swedbank teenis Eestis mullu 175 miljonit kasumit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Swedbanki kasum Eestis oli mullu 175 miljonit eurot, mida oli 115,8 miljonit eurot enam kui 2015. aastal, ent toona mõjutas tulemust erakorraline dividendimakse ja sellelt tasutud tulumaks.

Kokku kasvasid Swedbanki tulud aasta kokkuvõttes 6 protsenti 309 miljoni euroni. Kulud kasvasid samal ajal vaid 2 protsenti 103,6 miljoni euroni, enim kasvasid tööjõukulud, teatas Swedbank.

«Meie tugev tulemus peegeldab Eesti majanduse head tervist ja tarbijate tugevat kindlustunnet – kasvasid nii eraisikute kui ettevõtete laenuportfellid,» ütles Swedbanki Eesti juht Robert Kitt pressiteate vahendusel.

Võrreldes aasta varasemaga kasvas laenumaht aasta lõpuks 5,6 protsenti. Panga teatel tõi kasvu kaasa tarbijate kasvanud kindlustunne, mis suurendas kodumajapidamiste tarbimist. Kasvasid kõik laenuportfellid, sealhulgas eluasemelaenud, ettevõttelaenud, tarbimisfinantseeringud ja liisingud.

Panga turuosa laenuturul oli 2016. aasta lõpu seisuga 38,2 protsenti, mida oli 0,3 protsendipunkti vähem kui aasta varem. Hoiuste maht kerkis aasta jooksul 7,8 protsenti ja Swedbanki hoiuste turuosa oli 2016. aasta lõpus 47,9 protsenti ehk 0,5 protsendipunkti vähem kui 2015. aasta lõpus.

Puhas intressitulu suurenes aasta jooksul 9,1 protsenti, eeskätt tänu laenumahu kasvule. Puhas teenustasutulu 2016. aastal ei muutunud. Klientide suurem aktiivsus kasvatas maksete töötlemisega seotud teenustasusid, märkis pank.

Ühelt poolt kahandas puhast teenustasutulu uus vahendustasude määrus, teisalt aga kasvas kaarditehingute hulk 7,2 protsenti. Pensionifondide haldustasude langetamine vähendas varahalduse komisjonitasud, lisas Swedbank.

Laenukahjumite eraldised olid 2016. aastal 5,6 miljonit eurot, 2015. aastal oli näitaja 3,6 miljonit eurot.

«2016 tulime turule mitmete uute lahendustega – tarbijad on väga soojalt vastu võtnud viipekaardid ja uuendused mobiiliäpis. Tulime turule ka uute krediitkaartidega ja võimalusega teha ülekandeid krediidikontodelt,» ütles Kitt.

Ta lisas ka, et mullu avas pank uue indeksitel põhineva pensionifondi ja langetas teiste fondide haldustasusid.

«Ettevõtjatele avasime Euroopa Liidu käendusprogrammi COSME, mis on heaks uudiseks paljudele väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele. Enam kui 1000 ettevõtet kasutab üle Eesti mullu turule toodud nutiterminali, mis lubab kaardimakseid vastu võtta igal pool, kui on olemas nutitelefon ja internetiühendus,» rääkis ta.

«Kliendid liiguvad järjekindlalt digikanalitesse. Meie mobiilipanga aktiivsete kasutajate hulk kasvas 73 protsenti, jõudes 141 000 inimeseni. Jätkame tööd, et tuua inimeste elu mugavamaks muutvaid uuendusi nii neti- kui mobiilipanka,» ütles Kitt

Vaid neljanda kvartali arvestuses tõusid panga tulud 3 protsenti 80,3 miljoni euroni, puhaskasum aga langes aasta viimases kvartalis 4 protsenti 44,2 miljonile eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles