Swedbanki ähvardab pea poole miljardiline trahv (3)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peakontor Stockholmis
Swedbanki peakontor Stockholmis Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Seoses eelmise aasta alguse avalikuks tulnud Swedbank Groupi juhtkonnaliikmete kinnisvaratehingutega panga enda klientidega võib pank seista silmitsi ligi poole miljardi euro suuruse trahviga.

Juurdlus endise Swedbanki juhtkonna kinnisvaraäri osas on jõudmas lõpusirgele ning on üsna tõenäoline, et Rootsi finantsinspektsioon otsustab panga osas sanktsioone rakendada, vahendab Dagens Industri. See ei tähenda mitte üksnes miljarditesse küündivat trahvi, vaid ka olulist lööki panga juhtkonna mainele.

2015. aasta lõpus ja 2016. aasta alguses avaldas Dagens Industri terve rea lugusid kinnisvaratehingutest, mida rida Swedbank Groupi juhtkonna liikmeid olid eraisikuliselt sõlminud panga enda klientidega.

Pärast asja avalikuks tulekut lahkusid pangast grupi finantsjuht Göran Bronner, suurklientide juht Magnus Gagner-Geeber ja tootejuht Jonas Eriksson, kes olid peamised, kes neid tehinguid tegid. Selle mõjul olid sundima ametist taanduma ka ettevõtte tegevjuht Michael Wolf ja nõukogu esimees Anders Sundström.

Tehingute avalikuks tulemise järel alustas ka Rootsi finantsinspektsioon 2016. aasta jaanuaris juurdlust, mille tulemuste avalikustamine on viibinud Swedbanki väga pikkade selgituste tõttu, milles süübimine on nõudnud plaanitust rohkem aega. 

Siiski on nüüd selge, et juurdlus on jõudnu lõpusirgele. Usaldusväärsed allikad kinnitasid Dagens Industrile, et Rootsi finantsinspektsioon avalikustab oma järeldused veebruaris või märtsis. 

Suure tõenäosusega tähendab see panga jaoks sanktsioone, kuna inspektsioonil on etteheiteid panga tegevusele olukorras, kus selle kõrged juhid tegid tehinguid panga enda klientidega. Inspektsioon näeb seda tõsise huvide konfliktina.

Sanktsioonid tähendavad tõenäoliselt trahvi, mille suurus sellises olukorras võib moodustada kuni kümme protsenti krediidiasutuse aastasest viimase majandusaasta müügitulust. Trahvi suuruse üle jääb lõplik otsustamisõigus Rootsi finantsinspektsiooni juhile Sven-Erik Österbergile.

Võttes aluseks Swedbanki möödunud aasta müügitulu prognoosi, mis SME Direkti andmeil on 40 miljardit rootsi krooni ehk 4,23 miljardit eurot tähendab see, et trahvi suurus võib küündida nelja miljardi rootsi kroonini ehk poole miljardi euroni.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles