Oviir: EASi asjaajamise viis on olnud absoluutselt sobimatu (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eelmine ettevõtlusminister Liisa Oviir leiab, et kuigi EASi varasemad juhid ei teinud OÜ Ermamaa toetuse suhtes õiguslikult valesid otsuseid tahtlikult, vaid hooletusest ja lohakusest, siis on selline asjaajamise viis sobimatu. Praeguse ettevõtlus- ja infotehnoloogia ministri Urve Palo sõnul on EAS teinud läbimõtlemata otsuseid.

Oviir usub, et EASi endised juhid tegid OÜ Ermamaa toetuse tagasimakse osas kiirustatud otsuseid. «Need erinevad otsused on riivanud väga paljusid inimesi. Väga palju on kannatada saanud ka nende maine. Selline asjaajamise viis on absoluutselt sobimatu,» leidis sügisel ettevõtlusministrina ametis olnud Oviir.

Oviir: EASi juhid ei ole valesid otsuseid teinud tahtlikult

Varasem ettevõtlusminister märkis, et tema on olnud üsna kindel, et EASi juhid ei ole valesid otsuseid teinud tahtlikult. «Vähemalt mul ei olnud mingit infot selle kohta, aga tol hetkel ei saanud ka mina ministrina kindlasti olla rahul, kui otsuseid tehakse hooletusest valesti,» kommenteeris ta.

«Kui see ei ole tehtud tahtlikult, siis on see tehtud lohakusest ja hooletusest, mis on samamoodi lubamatu. On otsuseid, mida ei saa teha sellisel viisil, sest lisaks sellele, et see riivab inimesi, riivab ka kogu süsteemi õiguskindlust ja usaldust selle süsteemi vastu,» lisas Oviir.

Oviir ei osanud kommenteerida, kas Ilveselt täiendava tagasimakse sissenõudmine oleks EASil õiguslikult perspektiivikas või mitte. «Iga organisatsioon peab ise oma vigade eest vastutama ja järelikult see on see viis, kuidas nemad nüüd selle vastutuse võtavad,» märkis ta.

Palo: EAS on teinud läbimõtlemata otsuseid

Ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister Urve Palo sõnul on EAS teinud aegade jooksul OÜ Ermamaa toetuse küsimuses läbimõtlemata otsuseid.

«EAS on OÜ Ermamaa projekti menetlemise erinevates etappides teinud paraku vigu – seda nii 2012. aastal kui ka 2016. aastal, mil oli veel võimalus aastate tagune otsus ümber kaaluda,» ütles Palo BNSile.

Toetuse saaja on Palo sõnul käitunud vastavalt EASi esitatud nõudmistele ja tasunud EASi esitatud arve 10 protsendile. Sellest tulenevalt on toetuse saajal tema arvates tekkinud ka õigustatud ootus ja lisanõude esitamine ning kohtus vaidlemine oleks erinevate õiguslike analüüside arvates perspektiivitu.

«Loomulikult on mul on väga kahju, et EAS on aegade jooksul teinud antud küsimuses otsuseid korralikult läbi mõtlemata. EAS on saanud oma õppetunni ja teinud järeldused,» leidis Palo.

Ministri sõnul on tal suured ootused ka EASi uuele juhile, kelle valimise konkurss praegu käimas on. «Ennekõike ootan sellelt inimeselt asutuse töökulutuuri märkimisväärset parandamist,» sõnas Palo.

Muuli: kahju tuleb sisse nõuda EASi endistelt ametnikelt

Riigikogu korruptsioonivastase komisjoni liikme Kalle Muuli (IRL) sõnul tuleb kahju sisse nõuda EASi endistelt ametnikelt.

Muuli ütles, et Urve Palo ülestunnistus, et EASi poolt president Toomas Hendrik Ilvesele tehtud 152 000 euro suurust kingitus oli läbimõtlemata otsus, väärib tunnustust, kuid ministri roll ei tohiks Muuli sõnul piirduda ainult hinnangute andmisega oma allasutuse tööle.

«Seda kahju ei tekitanud maksumaksjale looduskatastroof ega muu vääramatu jõud, vaid konkreetsete ametnike konkreetsed otsused. Nende ametnike nimed on ministrile hästi teada ja minister ei tohiks leppida sellega, et laseb ametnike lollused muudkui riigi kuludesse kanda,» ütles Muuli.

Tema sõnul peaks minister tegema kõik endast oleneva, et maksumaksjale tekitatud kahju süüdlastelt sisse nõuda. «Isegi kui juriidiliselt võib selle raha kättesaamine keeruline olla, peaks minister näitama siiski head tahet ja vähemalt üritama seda raha riigile kahju tekitanud EASi endistelt ametnikelt sisse nõuda.»

Muuli sõnul on EASi endise juhi Maria Alajõe kunagisest kirjavahetusest majandusministeeriumiga selgelt näha, et maksumaksjale ei tekitatud kahju tahtmatult, näiteks eksituse, hooletuse või ettevaatamatuse tulemusel.

«EASi juhtkond püüdis president Ilvesele maksumaksja kulul 152 000 euro suurust kingitust teha täiesti sihilikult. Seepärast arvan, et Maria Alajõe ei sobi riigikogu kantselei direktoriks ja tema tegevust maksumaksja raha kinkimisel president Ilvesele peaks uurima asuma riigikogu korruptsioonivastane komisjon.»

EAS teatas, et otsustas lugeda abikõlbmatuks 90 protsenti OÜ-le Ermamaa eraldatud toetusest ning tagastada see Euroopa Komisjonile. Ligi 152 000 euro suuruse täiendava tagasimakse teeb EAS omavahenditest, president Toomas Hendrik Ilvese ettevõttele täiendavat nõuet ei esita.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles