Lõviosa sularaha ringlusest eemaldanud Indiale prognoositakse madalamat majanduskasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India ruupiad.
India ruupiad. Foto: INDRANIL MUKHERJEE

India valitsus tunnistas, et vastuoluline otsus eemaldada suur osa pangatähti ringlusest on langetanud majanduse kasvuprognoosi.

India langetas teisipäeval avaldatud prognoosi 2016–2017 aastaks 7,1 protsendile eelmise majandusaasta 7,6 protsendilt.

Hinnang põhineb majandusaasta esimese seitsmel kuni kaheksal kuul, ehk 8. novembril avalikustatud otsust eemaldada kõik 500- ja 1000-ruupiased rahatähed ringlusest, mis moodustasid 86 protsenti kogu käibel olevast sularahast.

Peaministri Narendra Modi drastiline samm oli seotud tema valimislubadustega, mille järgi lubas ta parandada maksulaekumist ning hakata võitlema varimajandusega. Nimelt toimub Indias 90 protsenti kõikidest tehingutest sularahas, 2013. aastal maksis tulumaksu vaid üks protsent elanikkonnast. Selle tulemusena on suurel osal indialastest kõrvale pandud vähemalt mingil määral maksuvaba sularaha, mida riigis tuntakse ka «musta raha» nime all. India varimajanduse suuruseks hinnatakse umbes 20 protsenti SKTst.

Rahandusminister Arun Jaitley ütles, et suure osa pangatähtede ringlusest kaotamine mõjutab riigi sisemajanduse kogutoodangut (SKT), kuid majandus naaseb mõne kuuga normaalsele tasemele ning ta prognoosib 2017–2018 majandusaastaks kasvu 6,75 kuni 7,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles