EAS: esitasime riigihangete registrisse lillekastmise kohta valeandmeid (22)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) tunnistas täna õhtul, et on esitanud riigihangete registrisse lillede hooldamisele kuluva summa kohta valeandmeid.

Registri lehel seisab nimelt siiani, et EAS on riigihanke tulemusel sõlminud 30 000 eurose lepingu oma peakontori taimede eest hoolitsemiseks järgneval kahel aastal. Kokku on neid taimi 358.

Pärast teema kajastamist Postimehes uurib EAS dokumente lähemalt ja tuvastas, et tegelikult kulub taimehooldusele enam kui neli korda väiksem summa: 288 eurot kuus koos käibemaksuga, ehk kahe aasta peale kokku 6912 eurot.

«Vabandame, riigihangete registrisse on sisestatud vale summa. Parandame ära esimesel võimalusel,» tunnistas EAS-i esindaja Emilile Toomela kella 18 paiku.

Mõned tunnid varem arvas ta, et registris ei ole lihtsalt üleval kogu info. «Selgitan. Tegemist on hanke kogumaksumusega, mida aga ei pea täismahus ära kasutama,» arvas ta kella 15 paiku, miks on lepingu summa registris tegelikust kordi suurem.

Hankedokumentide põhjal tundub, et EASi Tallinna peakontori kuus korrust on täidetud lokkava rohelusega – riigihanke dokumentide kohaselt kasvab seal 350 taime. Sealhulgas puhmas- ja ronitaimi, suuremaid puid ja palme. Kevadest sügiseni lisandub juurde  ka  neljal rõdul  olevate  taimede  hooldus – neil on kokku kaheksa taime.

Loomulikult vajab selline võimas kooslus iganädalast hooldust – kastmist, tolmu pühkimist lehtedelt, kahjurite tõrjet. Sama loomulikult ei piisa sellise külluse hooldamiseks EASi enda töötajaskonna heast tahtest ja nii korraldas asutus riigihanke.

Mõne nädala eest saadi kaks pakkumist ja leitigi ettevõtte, mille professionaalne töötajaskond eest järgmise kahe aasta jooksul taimede eest hoolt kannab. Taimi tuleb hooldada vähemalt kord nädala ja seda väljaspool hankija tööaega.

Hanke kohaselt tuleb taimi seejuures väetada, piserdada, tolmust ja kuivanud lehtedest puhastada ning lisaks mulda kobestada. EASi tuleb summale peale maksta vaid juhul kui taimi tuleb ümberistutada ja paljundada, või kui läheb suuremaks sisehaljastuse ümberkujundamiseks ja hooajaliste dekoratsioonide lisamiseks.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles