Mis on Coop Eesti ja kellele see kuulub?

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coop.
Coop. Foto: Margus Ansu / Postimees

Coop Eesti Keskühistu (endise nimega Eesti Tarbijateühistute Keskühistu) on ühistuline omandivorm, kuhu kuulub üle Eesti 19 ühistut, kelle omanikeks on omakorda 83 000 Eesti elanikku. 

Coop Eesti hõlmab kolm toidu- ja esmatarbekaupade ketti: hüpermarketid Maksimarket, supermarketid Konsum ning A ja O lähikauplused.

Lisaks kuulub gruppi kaubanduskett E-Ehituskeskus, mis kaupleb ehitusmaterjalidega ning kodu- ja aiakaupadega. Nimetatuile lisaks on liikmesühistutes avatud kauplusi ka muude tunnusmärkide all. 2015. aasta lõpus oli Coop Eestil tegutsevaid müügiüksusi 348, neist ülegrupilisi ketimärke kandis 262 kauplust. 

Coop Eesti Keskühistu kontsern koosneb tulundusühistust Coop Eesti Keskühistu ja kahest tütarettevõttest: Coop Kaubanduse AS ja Coop Finants AS.  

Tütarettevõtte Coop Finants AS-i põhitegevuseks on Coop Eesti maksekaardisüsteemi opereerimine ja arendamine, pakkudes ühistute liikmetele ja püsiklientidele erinevaid lisateenuseid. Lisaks pakub Coop Finants järelmaksu Coop Eesti kauplustes ning väikelaenu.  

Coopi Eesti liikmesühistud on Abja TÜ, Antsla TÜ, Coop Eesti Keskühistu, Coop Kaubanduse AS, Elva TÜ, Haapsalu TÜ, Harju Tarbijate Ühistu, Hiiumaa TÜ, Järva TÜ, Jõgeva MÜ, Kilingi-Nõmme MÜ, Lihula TÜ, Põltsamaa MÜ, Põlva TÜ, Rapla TÜ, Saaremaa TÜ, Tartu TK, Tõrva TÜ, Vändra TÜ, Viljandi TÜ, Võru TÜ. 

Coop Eesti 2015. aasta müügitulu ja kasum olid läbi aegade parimad. Ettevõte käive kasvas aastaga 5 protsenti 487,8 miljoni euronui. Grupi kasum oli 13 miljonit eurot. 

Ühis- ehk ühistuline tegevus on laialt levinud ettevõtlusvorm kogu maailmas. Hinnanguliselt on maailmas ühistulise ettevõtlusega seotud ligi 1 miljard ühistute liiget ehk klientomanikku. 

Ühistulist tegevust arendatakse kõige erinevamates valdkondades, näiteks jaekaubanduses, põllumajanduses, tervishoius, energia- ja elamumajanduses, panganduses. 

Ühistuline ühendus on vabatahtlikkuse alusel moodustatud iseseisev ühendus, mis on loodud selleks, et rahuldada ühistu liikmete majanduslikke, sotsiaalseid või kultuurilisi vajadusi ning soove nende ühises omanduses oleva ja demokraatlikult juhitava ettevõtte kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles