USA börsid uuel rekordlainel

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs eile.
New Yorgi börs eile. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Pärast enam kuu aega kestnud kõhklusi, muutusid investorid taas optimistlikuks, saates maailma enimjälgitava börsiindeksi,  Dow Jonesi tööstuskeskmise esimest korda üle 20 000 punkti taseme.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump reageeris indeksi uuele tasemele jõudmisele kiire Twitterisäutsuga «Suurepärane» (Great) ja hastagiga #Dow20K. Trumpi nõunik Kellyanne Conways oli veelgi eksalteeritum kirjutades et Dow, nagu indeksit lühendatult nimetatakse 20 000 punkti tasemele jõudmine on Trumpi efekt.

Börsi uue tõusu põhjuseks oli Trumpi konkreetsed sammud lubades elavdada tootmist ning loa taasandmisega kahe naftatoru ehitamiseks, mida Barack Obama seisma pani. Suurimad lootused panevad investorid siiski lubadusele ettevõtte tulumaksu vähendamiseks, mille kohta uus administratsioon pole siiski veel midagi kindlat öelnud.

Börsi tõusule aitas kaasa ka head majandustulemused. Neist mõjukaim tõusja oli lennukitootja Boeing, mille aktsia kerkis 4,5 protsenti.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis eile 1,57 protsenti 20 068,51 punktini, S&P 500 indeks 0,8 protsenti 2298,37 punktini ja peamiselt tehnoloogiasektori aktsaite hinnaliikumist peegeldav Nasdaqi koondindeks 0,99 protsenti 5556,34 punktini.

Dow tuules kerkisid ka täna hommikul Aasia börsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles