Väikeõlletootjad sõlmisid riigiga pooliku diili

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma pruulikojaga väiketootjaid on nüüdseks Eestis kümmekond. Neist tuntuimad on Põhjala, Õllenaut, Pöide, Vormsi, Raba ja Tanker. Kõiki nimetatuid on Tartus võimalik proovida J. R. Schrammi Kelleris. Väiksemate hobipruulijate arv võib ulatuda isegi kolme tuhandeni. Tartus oma õllepoodi pidav Karmo Tüüri meelest on see elustiili muutus.
Oma pruulikojaga väiketootjaid on nüüdseks Eestis kümmekond. Neist tuntuimad on Põhjala, Õllenaut, Pöide, Vormsi, Raba ja Tanker. Kõiki nimetatuid on Tartus võimalik proovida J. R. Schrammi Kelleris. Väiksemate hobipruulijate arv võib ulatuda isegi kolme tuhandeni. Tartus oma õllepoodi pidav Karmo Tüüri meelest on see elustiili muutus. Foto: Margus Ansu

Ehkki väikeõlletootjatele mõeldud aktsiisisoodustuse määra kahekordistati, on see endiselt mitu korda väiksem kui Soome või Läti analoog ning seab sellega väikepruulikodade arengule piiri, märkis Põhjala pruulikoja juht Enn Parel Äripäevale.

Alates 1. jaanuarist loetakse aktsiisisoodustuse saajateks need väikeõlletootjad, kelle tootmismaht ulatub kalendriaastas kuni 600 000 liitrini, enne oli lubatud määr 300 000 liitrit. Võrdluseks: kaks suurimat tootjat Saku ja A. Le Coq toodavad 100 miljonit liitrit aastas, Viru Õlu 7 miljoni liitri kandis ning ainsa väiketootjana ületas eelmisel aastal aktsiisisoodustuse piiri Põhjala pruulikoda, kes oli 400 000 liitriga neljas n-ö suurtootja Eestis.

Väiketootjate endi arvates on aktsiisisoodustuse määra tõstmine küll samm õiges suunas, kuid jäänud pidama poolel teel.

«600 000 liitrit tootvat väiketootjat ei ole mõistlik kohelda samade maksumääradega, mida maksavad 50 miljonit liitrit tootvad rahvusvahelised suurkorporatsioonid. Eestis võib küll kolme minutiga ühemeheettevõtte luua, aga toetused ettevõtluse kasvatamiseks rahvusvaheliselt elujõuliseks on minimaalsed,» kommenteeris Lehe Pruulikoja juht ja omanik Gristel Tali seadusemuudatust.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles