Electrolux korraldab tudengitele disainivõistluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Electroluxi peakorter Stockholmis
Electroluxi peakorter Stockholmis Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline disainivõistlus DesignLab otsib andekaid noori, kel on ideid intelligentsete ja mobiilsete koduseadmete vallas. Tänavu, nagu ka mullu, korraldatakse võistluse alavoor ka Eestis.

Electrolux kutsub tootedisaini tudengeid ja hiljutisi vilistlasi üle maailma võistlema DesignLab 2011 konkursil, mis tänavu keskendub kodumasinate intelligentsele mobiilsusele ehk uut tüüpi kaasaskantavate koduseadmete loomisele.

Konkursile on oodatud nutikad lahendused, mis võimaldavad valmistada toitu, koristada ja nõusid pesta nii kodus kui väljas, teatab ettevõte pressiteate vahendusel.

«Electrolux DesignLab toimub juba üheksandat aastat ja jälle annab noortele disaineritele võimaluse panna ennast proovile ning saada ülevaade rahvusvahelise tootedisaini maailmast», ütleb Electroluxi globaalse disaini asepresident Henrik Otto.

«Sel aastal otsime me inspireerivaid disainiideid nutikate ja kasutajasõbralike tehnoloogiliste lahendustega. Ülesanne näeb ette füüsiliselt kaasaskantavate masinate loomist, mis oleksid kreatiivsed, paindlikud ja säästaksid kasutajate aega», lisas ta.

Osavõtjatelt oodatakse Electroluxi kuvandiga arvestamist: konkursiideed peavad peegeldama Skandinaavia disaini väärtusi, olema esteetilised, praktilised ja keskkonnasõbralikud.

Rahvusvahelise Electrolux Design Lab 2011 konkursi finaal toimub sügisel. Võitja saab kuueks kuuks praktikale Electroluxi globaalse disaini osakonda ja 5000 euro suuruse rahalise auhinna. Teine koht pälvib 3000 euro ja kolmas koht 2000 euro suuruse rahapreemia.

Finaali toimumise koht pole praegu veel paika pandud. Iga-aastane võistlus toimus esimest korda 2003. aastal.

Electrolux korraldab Design Lab’i igal aastal eesmärgiga leida turulolevaid uusi talente. Noorte disaineritega koos töötamine annab inspiratsiooni tuleviku kodumasinate väljatöötamiseks ja sündmuse korraldamine võimaldab nii Electoluxil kui ka finalistidel suhelda maailmaklassi disaineritega.

Electoluxi Design Lab annab noortele andekatele disaineritele võimaluse oma töid maailmale näidata. Tänu võistlusele on paljud osalejad saanud endale ihaldatud töökohti ja neile on pakutud erinevaid ärivõimalusi.

Näiteks Electrolux on palganud 3 finalisti, teised on leidnud endale ise disainiärisid, kes nad palgale võtnud on. 2005. aastal asutasid neli finalisti oma firma nimega Outofstockdesign.com.

Igal aastal on võistlusel olnud alateema. Mullu oli teemaks «Kodused lahendused piiratud ruumi jaoks» (finaali toimumispaik London), 2009. aastal «Kujundused järgmiseks 90-ks aastaks» (London), 2008. aastal «Internetigeneratsiooni disainid» (Zürich), 2007. aastal «Rohelised leiutised» (Pariis), 2006. aastal «Leiutised tervislikuks toitumiseks» (Barcelona), 2005. ja 2004. aastal «Tulevikuleiutised» (Stockholm ja New York) ja 2003. aastal «Kasutajate poolt pakutud lahendused» (Budapest).

Electrolux otsustas korraldada mullu esmakordselt kohaliku DesignLab konkursi Eesti tootedisainitudengite seas selleks, et Eesti noored disainerid oma novaatorliku mõtteviisi ja julgete ideedega rohkem maailma areenil silma paistaksid.

DesignLab 2010 Eesti konkursi võitjaks osutus Kunstiakadeemia tudeng Lauri Hirvesaar oma projektiga Electroluxi Lumehelbeke. Teise koha pälvis Kuido Kasak Juhtmeta Potiga. Kolmandaks jäi Annika Kaldoja ja tema Droplet – isiklik tervise kontrollija.

Kuigi Eesti tudengid mullu rahvusvahelisse finaali ei pääsenud, valis kohalik žürii kõikide Eestist esitatud tööde seast 3 parimat ning esimene koht sai auhinnaks reisi Londonisse DesignLab 2010 finaalvõistlusele 23. septembril, teine ja kolmas koht said auhinnad Electroluxilt.

Tänavu kuuluvad Eesti žürii koosseisu lisaks mullusele võitjale Lauri Hirvesaarele Eesti Kunstiakadeemia (EKA) Tootedisaini osakonna juhataja Heiki Zoova (žürii esimees), Electrolux Eesti juht Andres Kesker, Eesti Disainerite Liidu esinaine Ilona Gurjanova, EKA õppejõud ja disainer Sven Sõrmus.

Rohkem infot leiab veebiküljelt www.electrolux.com/designlab, samuti vaata allpool Electroluxi disainijuhi videopöördumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles