OPEC tõttab naftatoodangut tõstma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naftakartelli OPEC mõjukad liikmed ühinevad Saudi Araabia initsiatiiviga ja tõstavad tootmist, pidurdamaks hinnarallit ja leevendamaks tarnetõrgete hirmu Läänes.

Kuveidi, Araabia Ühendemiraatide ja Nigeeria kulissidetagune samm peeeldab OPECi liikmete kasvavat rahutust, et kui toornafta hinnad Liibüa kriisi tõttu kontrolli alt väljuvad, võib ohtu sattuda globaalmajanduse taastumine.

USA naftahinnad tõusid eile kõrgeimale tasemele alates 2008. aasta septembrist, keskpäeval läks nafta kaubaks 106,95 dollariga barrelist. Brent nafta käis ära 118,50 dollari juures.

Värske rekordi püstitas aga kuld: 1444 dollarit untsist.

Naftatööstuse juhid ütlesid, et tootmiskasv, mis ilmselt annab endast märku aprilli alguses, täidab koos Saudi Araabia varasema initsiatiiviga peaaegu täielikult selle tühimiku, mis Liibüa toornafta eksporti tekitas.

Nad ütlesid, et ülalmainitud kolmik tõstab eelolevatel nädalatel tootmisvõimsust lausa 300 000 barreli võrra päevas.

Saudi Araabia on juba tõstnud toodangut ligikaudu 700 000 barreli jagu päevas.

Kiire tõusu taga on kaks faktorit: poliitiline otsus, mis vähendab OPECi kriisikoosoleku kokkukutsumise vajadust, ning hooldustööde lõppemine mitmetes naftamaardlates.

Lääne naftavalvekoera, Rahvusvahelise Energiaagentuuri IEA hinnangul on Liibüa toodang langenud ligikaudu 1 miljoni barreli võrra päevas. Alates kriis vallandumisest kolm nädalat tagasi on kohalik tootmine seega kahanenud kahe kolmandiku võrra.

OPECi kartellis, mis kontrollib ligikaudu 40 protsenti maailma naftatarnetest, on ka liikmeid, mis olukorda erinevalt näevad.

Kui Saudi Araabia reageeris kiirelt ja asus naftat juurde pumpama – mis nüüd teiste liikmete poolt kiiret järgimist leidis – siis näiteks Iraan ja Alžeeria on tootmismahu tõstmise vastu ega tähelda turul mingit puudujääki.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles