Läti pensionisüsteem on kokkukukkumise äärel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti valitsus otsustas pensioniiga tõsta
Läti valitsus otsustas pensioniiga tõsta Foto: SCANPIX

Läti pensionisüsteem on kriisi, poliitiliste otsuste ja emigratsiooni tõttu kokkukukkumise äärel, vahendab The Baltic Course.

Pensionärid moodustavad umbes veerandi Läti 2,2 miljonilisest rahvastikus ning neile on ette nähtud vanadus ja töövõimetuspensionid. Sotsiaalmaksu maksavad Läti sotsiaalministeeriumi andmetel umbes kolmandik Läti elanikest ehk umbes 750 000 inimest.

Omakorda kolmandik neist töötab avalikus sektoris ning saab palka riigi eelarvest. Seega panustab eelarvesse tegelikult ainult pool miljonit inimest. Majandustealas Edgaris Volskise kinnitusel ei ole selline vahekord, kus on nii palju inimesi, kelle eest hoolt kanda ja nii vähe inimesi, kes hoolt kannaksid, jätkusuutlik.

Volskise sõnul on eelarve pingul, kuna varimajandus õitseb, inimesed emigreeruvad ja valitsus on teinud kasvuaastatel valesid otsuseid. Tema sõnul saab pensionisüsteem edasi töötada ainult juhul, kui maksumaksjate numbrid ja majandus kasvavad, seda ei ole aga ette näha. Üheks võimaluseks on pensionite langetamine.

Läti peaministri Valdis Dombrovskise sõnul on sotsiaalkindlustussüsteemi jätkusuutlikkus arutlusel, vahendab Leta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles