Kakao võib veelgi kallimaks minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivatatud kakaooad.
Kuivatatud kakaooad. Foto: STAFF/REUTERS

Elevandiluuranniku liider Laurent Gbagbo, kes rahvusvahelise üldsuse hinnangul novembris presidendivalimised kaotas, andis teada, et riigistab kakaosektori: üllatav samm, mis ähvardab kakaohinnad järsult üles lennutada.

Maailma suurima kakaoeksportijana toodab Elevandiluurannik 40 protsenti kõigist šokolaadi valmistamiseks kasutatavatest ubadest meie planeedil.

Kakaohinnad lähenevad kolme aastakümne rekordkõrgustele, kuna Elevandiluuranniku kriis süveneb.

Gbagbo astub ülalmainitud sammu olukorras, kus ÜRO hinnangul valimised võitnud Alassane Ouattara pikendas juba teiseks kuuks riigi kakaoekspordi keeldu, millest peavad kinni kõik suuremad hulgiettevõtted, nagu Cargill ja Archer Daniels Midland USAst, Šveitsis baseeruv Barry Callebaut, Singapuri Olam ja Briti Armajaro.

Vastav dekreet loeti eile õhtul ka riiklikus ringhäälingus Radiodiffusion Télévision Ivoirienne ette, mis tekitas aga Elevandiluuranniku kakaotööstuses suure segaduse, kuna uute meetmete sisu jäeti täpsustamata.

Teates öeldi, et kõik kakao ja kohvi ostud ja ekspordid teostab nüüdsest alates «ainuõiguslikult üksnes riik», võttes nimetatud rolli hulgimüüjatelt üle.

Seda, mis saab ladudes seisvatest kakaoubadest, Gbagbo teatest ei selgitatud.

«Keeluajal» on hulgifirmade ladudesse kogunenud juba ligikaudu 400 000 tonni kakaoube, mis on praeguste hindade juures väärt 1,45 miljardit dollarit.

Need oad võidakse nüüd konfiskeerida.

Üks juhtiv kakaoubadega kaubitseja ütles, et «kergelt väljendudes on olukord keeruline».

Riigitelevisioonis ei selgitatud ka seda, kuidas Gbagbo kakaooste finantseerida kavatseb – iga-aastased saagid on praeguste hindade juures väärt ligikaudu 4,5 miljardit dollarit – ega ka seda, millised rahvusvahelised kliendid need oad siis ära ostaksid.

Sektori eksperdid kahtlevad, kas plaan toimib. Eric Sivry Londoni maaklerfirmast Marex Financial ütles, et põhiküsimus on, kes Gbagbo valitsuselt selle «kakluse keskmes oleva kakao» ära ostab.

Kakao peal on Elevandiluurannikul rasked maksud ning oad on Gbagbo jaoks võtmelise tähtsusega sissetulekuallikaks. Diplomaatide sõnutsi vajab ta riigiametnike ja sõjaväelaste palkadeks 150 miljonit dollarit kuus.

Taustaks ülaltoodule teatasid Gbabgole ustavad väehulgad, et mässulised on haaranud enda kätte juba kolmanda linna riigi lääneosas ja valimistejärgne vägivald kasvab.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles