Trump alustas USA isoleerimist (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastne Ameerika Ühendriikide president Valges majas kohtumisel ametiühingute esindajatega, ksu ta andis teada leppest loobumisest.
Vastne Ameerika Ühendriikide president Valges majas kohtumisel ametiühingute esindajatega, ksu ta andis teada leppest loobumisest. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Vastvalitud Ameerika Ühendriikide president Donald Trump alustas oma esimest töönädalat Valges Majas taganemisega juba sõlmitud vabakaubanduslepetest. Esmaspäeval allkirjastas ta korralduse, millega lahkutakse Vaikse ookeani partnerlusleppest (TPP), nädalavahetusel andis aga teada, et plaanib taganeda ka Põhja-Ameerika vabakaubanduslepingust (NAFTA).

Sellega ei tühistanud Trump ühe suletõmbega mitte ainult 12 riigi vahel sõlmitud lepet, mille president Barack Obama oli allkirjastanud, kuid mida Kongress polnud veel ratifitseerinud, vaid ka Ühendriikide püüdluse olla Hiinale tugev vastane regioonis, kuhu kuuluvad riigid alates Kanadast ja Tšiilist kuni Jaapani ja Austraaliani. Trumpi sõnul kaitseb ta nii Ameerika töölisi madala palgatasemega riikide – nagu näiteks Vietnam ja Malaisia –tööjõu eest.

Sellega astub Trump tagasi ka mõlema partei presidentide vabakaubanduse strateegiast, mida on viidud ellu alates külma sõja lõpust. Kui ta ametiühingute juhtidega kohtus ja teatas, et lõpetas pakti, katkestasid ametiühingute esindajad tema jutu aplausiga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles