USA kinokett ostab Forum Cinemase omanikfirma (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca Cola Plaza
Coca Cola Plaza Foto: Tairo Lutter

SA kinokett AMC Theatres ostab ligikaudu 870 miljoni euro eest Rootsi kinofirma Nordic Cinema Group, mille koosseisu kuulub ka Baltikumis tegutsev Forum Cinemas.

Kaubamärki AMC Theatres kasutav AMC Entertainment Holdings ostab Nordic Cinema Groupi osaluse erakapitalifirmalt Bridgepoint ning meediakontsernilt Bonnier Holding. Tehingu maksumus on 8,25 miljardit Rootsi krooni ehk ligikaudu 867 miljonit eurot, teatas ostja.

USA kinoketti omandusse mineva Forum Cinemase hinnangul tähendab omanikuvahetus võimalust laiendada nii kino- kui leviäri, kuna AMC näeb Baltikumis väga suurt potentsiaali. «Suures plaanis on esimesed käigud teada. Meie otseseks omanikuks saab Odeon, hakkame tegutsema nende tütarfirmana,» ütles AS-i Forum Cinemas juhatuse liige Kristjan Kongo BNS-ile.

Kinod jäävad tema sõnul siiski endiste brändide alla, kuna Forum Cinemas ja seotud brändid on siinsetele elanikele väga tuntud. Omanikuvahetus on Kongo hinnangul ettevõttele kindlasti positiivne ning tema hinnangul peaks hoogu juurde saama nii filmide näitamise (exhibition) kui levitamise (distribution) äri.

«Hakkame otsime sünergiat, esimeses järgus ilmselt just filmide ostu vallas,» rääkis Forum Cinemase juhatuse liige. Kohalik leviäri peaks selle toel laienema kõikides Balti riikides. «Uus omanik näeb Baltikumi prioriteedina nii kino- kui leviäris,» ütles Kongo.

Vastuseks küsimusele, kas kett võib avada ka uusi kinosid, ütles Kongo, et Forum Cinemasel on üldine laienemisplaan, millele uus omanik on enda heakskiidu andnud.

Nordic on turuliider Rootsis, Soomes, Eestis, Lätis ja Leedus ning suuruselt teine kett Norras, firma tegutseb ka Taanis. Läbi Soome firma Finnkino kuulub gruppi kontsernile Eesti Forum Cinemas, mille omanduses on Tallinnas Coca-Cola Plaza ja Tartus Ekraan.

Tulevikus hakkab Nordic tegutsema alates eelmisest aastast samuti AMC-le kuuluva Odeon Cinemas Groupi tütarfirmana. Odeonil on 243 kino ning see on Euroopa suurim kinokett. Pärast Nordicuga ühinemist kasvab Odeoni võrk 361 kinoni, milles on kokku 2926 saali, märkis AMC Theatres.

AMC Theatresi ketti opereerib AMC Entertainment Inc ja selle omanik on valdusfirma AMC Entertainment Holdings Inc. Firma enamusosalus kuulub Hiina ettevõtja Wang Jianlini investeerimisfirmale Wanda Group.

Tehingu peab heaks kiitma Euroopa Komisjon. Osapoolte hinnangul peaks tehing lõpule viidama 2017. aasta esimeses pooles.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles