Maailma eliit pelgab populismi ja protektsionismi (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eralennukid Dübendorfi sõjaväelennuväljal – Davosi majandusfoorumile saabunute õhusõidukid ei mahtunud ümbruskonna tsiviillennuväljadele ära.
Eralennukid Dübendorfi sõjaväelennuväljal – Davosi majandusfoorumile saabunute õhusõidukid ei mahtunud ümbruskonna tsiviillennuväljadele ära. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix

Möödunud nädalal peetud majandusfoorum Šveitsi suusakeskuses Davosis pidanuks keskenduma (eks osaliselt keskenduski) neljandale tööstusrevolutsioonile, vastutustundlikule juhtimisele ja majanduskasvu taastamisele, ent osalejate meeli erutas enim USA president Donald Trump, kes foorumi lõpetamisega samal ajal ametisse astus, ja protektsionismi kasv.

Maailma poliitiline ja ärieliit kogunes Davosi juba mitmekümnendat korda. Selle aasta Davosi kohtumine oli aga teistsugune, sest maailma majanduskord pöördub pea peale, kirjutas The New York Times. Ameerika Ühendriigid näivad taganevat vabakaubanduse põhimõttest ning selle asemel võtab vabakaubanduse apologeedi osa endale Hiina.

Paljud külalised (riigijuhid, miljardäridest riskifondide, suurfirmade ja -pankade ning suurte tehnoloogiaettevõtete juhid) saabusid Davosi kandi lennujaamadesse eralennukitega, et sealt helikopteril edasi Davosi lennata. Sel aastal saabus nii palju lennukeid, et Šveitsi valitsus oli sunnitud nende jaoks avama Dübendorfi sõjaväe lennubaasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles