Seadmetest: Huawei Mate 9 – suur nii vormilt kui sisult

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei Mate 9
Huawei Mate 9 Foto: Pm

Hiina tehnoloogiatööstus näitab üha kasvavat taset – verivärskelt Eesti poelettidele jõudnud maailma suuruselt kolmanda mobiilitootja Huawei mobiil Mate 9 näitab väga head taset nii tehniliselt võimekuselt kui ka uudsete leidlike nippide poolest.

Alustuseks välimusest – see on suur telefon. Ekraani diagonaal 5,9 tolli teeb sellest kindlalt suurima hetkel Eesti turul saadaolevate mobiilide seas. Seejuures on Huaweil õnnestunud säilitada telefoni vägagi mõistlik kaal – 190 grammi. Võrdluseks: 5,5-tolline iPhone 7 Plus kaalub 188 grammi ja Samsungi S7 Edge 157 grammi. Eelkäijaga võrreldes on telefon ka õhemaks läinud, selleks näitajaks on nüüd 7,9 millimeetrit.

Sellise suuruse positiivsed küljed on teadagi millised: tekste on silmi kissitamata märgatavalt mõnusam lugeda, kõikvõimalikes äppides ja veebides on väiksemaid ikoone hõlpsam tabada, meile ja Messengeri sõnumeid on parem kirjutada, videote ja otseülekannete jälgimisel on hoopis teine mekk. Kirjutamisel on selle seadme puhul selgelt kasutusel mõlemad pöidlad.

Telefon on varustatud 60Hz IPS LCD ekraaniga, millel reaalne resolutsioon 1080 x 1812 pikslit. Pikslitihenduseks teeb see 376ppi, mis pole küll tipptelefonide rekordnäitaja, kuid seadme ekraani suurust arvestades igati tubli tulemus.

Ekraani ääred on n-ö poolkumerad, tootjad ise nimetavad sellist lahendust 2,5D. Kogu ülejäänud raami ja külgi katab juba ühtne (unibody) alumiiniumkorpus. Seadme tagaosa on tervikuna kergelt kumer – nii sobitub see lihtsalt paremini kätte.

Helitugevuse ja sisselülitamise nupud on Huaweile omaselt viidud kõik ühele – paremale – poolele ning sõrmejäljelugeja paikneb tagaküljel kaamera all – üsna täpselt seal, kus nimetissõrm meil tavaliselt telefoni hoides on. Kontrollitud: sõrmejäljelugeja töötas laitmatult ja kiirelt.

Lähmegi edasi kaamerate juurde. Huawei koostöö Saksa kaameratootja Leicaga jätkub ning nii nagu see P9 puhul juba tavaks sai, toodetakse koos duubelkaameraid. Sel korral on need paigutatud ühtse kroomitud raami sisse, millimeetrijagu ulatub see tasapinnalt välja ning laual olles telefonil tippimisel toob kaasa kerge seadme kõikumise. Väike ja mitte liigselt häiriv miinus.

Kaksikkaamera moodustavad 20-megapiksline monokroomsenor ja teine 12-megapiksline värvi(RGB-)sensor, mõlemad  F2.2 ava suurusega. Tarkvara paneb neist kahest ühe pildi kokku – ühelt tulevad selgemini väljatoodud detailid – teiselt värvid, abiks 2x hübriidsuum ja optiline pildistabilisaator (OIS). Selfie-kaameral on megapiksleid samuti korralikult – 8 (ava suurusega 1.9).

Ka Kirin 960 kiibistik disainiti eelkõige eesmärgiga toetada Mate 9 teise põlvkonna Leica topeltkaamerat 2x hübriidsuumiga. Hübriid-autofookuses on ühendatud laserfookus, faasi tabamise fookus, sügavusfookus ja kontrastfookus.

Foto: Pm

Kaameratarkvara võimaldab juba pildistamise eel valida üheksa eri meeleolu vahel – alates neutraalhallist ja nostalgiast ning lõpetades sentimentaalse ja koiduteemaga (heidetud valgus ühest urgast). Professionaalidele on antud võimalus töötada oma režiimis ning ise ISO-sid, AF-e ja muud sättida, ühe nupuga saab aktiveerida ka laiekraanvõtte.

Põnev ja kasulik lahendus on kindlasti ka see, et laiekraanis tehtud fotode fookuspunkti on võimalik juba pilti töödeldes muuta.

Videoid salvestab see seade 4K-kvaliteedis.

Kasutajaliides

Nagu mobiilitootjad ikka, on ka Huawei ehitanud Androidi platvormile oma kasutajaliidese. Nimeks sel EMUI (sõnast emotion) ning selle võimaluste pagas on läinud aastatega järjest kopsakamaks. Toon neist välja vaid mõne, mis esmalt silma torkas.

Kõige esimesena torkab juba ekraani avavaates silma vaikimisi aktiveeritud sammulugeja. Lukustuskuval, kohe kellaaja peal see number päevast-päeva uuenedes jookseb. Seotud on see terviserakendusega, mis mõõdab lisaks jooksvalt kasutaja kaloreid ja ka läbitud vahemaad ning võrdleb seda toidukogustest saada energiaga.

Foto: Pm

Selle kirjatüki kirjutamise hetkel saan näiteks teada, et olen olnud selgelt laisk – lõuna käes, aga kõigest 1020 sammu, 800 meetrit, 66,3 kcal ja kulutatud energia võrdub vaid 0,7 kausi riisi söömisega. Saan seada eesmärke, vaadata liikumise ajalugu jne.

Täiesti uusi funktsioone on kasutajaliidese poolel sellel telefonil kolm. Esiteks on võimalik töö ja eraelu eraldamise nimel korraga sisse logida kahe Facebooki või WhatsAppi kontoga. Uus on ka funktsionaalsus Huawei Share failide kiireks jagamiseks selle tootja seadmete vahel. Kolmandaks silmi säästev režiim, mis vähendab kiirguva sinise valguse hulka ja annab ekraanile kergelt kollaka varjundi.

Päisest avatav menüü on varustatud kiirelt sisselülitamiseks veel näiteks selliste funktsioonidega, nagu ekraanisalvestus (nii video kui foto), telefoni WiFi-ruuteriks muutmine, kompass, helisalvesti, taskulamp, energiasääst jne jne. Pidevalt jälgib ja annab telefon teada ka rakendustest, mis taustal ilmselgelt liiga palju energiat tarbivad ja nende sulgemise ettepaneku teeb.

Kasulikke näiteid on aga veel ja veel. Kuni selleni välja, et hädaabikõne tegemisel näitab telefon inimesele ekraanil tema asukohta kaardil.

Tehnoloogia ja aku

Telefoni «mootoriks» on Huawei enda toodetav uusim Kirin 960 kiibistik, ettevõte ise nimetab seda maailma kõige parema jõudlusega nutitelefoni protsessoriks. Varustatud on see ARM Cortex-A73/A53 kaheksatuumalise CPU ja Mali G71 kaheksatuumalise GPU-ga.

«See CPU pakub parimat mitmetuumalist arvutusjõudlust kõikide nutitelefonide süsteemikiipide seast ning samaaegselt vähendab see energiakulu 15% võrra. Graafikaprotsessor pakub 180% paremat jõudlust ning 40% paremat energiakasutust, võrrelduna oma eelkäijaga,» on Huawei teatanud.

Kirin 960 kasutavat ka täies mahus ära Android 7.0 Vulkani graafikastandardit ja tõstvat seeläbi graafikavõimsust kuni 400% võrra.

Tavakasutaja jaoks tähendab see kõik seda, et äpid avanevad kiiresti, veebilehed liiguvad sujuvalt ja videod ei haki – nii lihtne ongi. RAM-mälu on sellel seadmel 4GB.

Suur telefon nõuab ka suurt akut ja selle seadme sisse on tootja pannud koguni 4000 mAh mahutavusega aku. Laadida saab seda uue põlvkonna USBga, kus pole enam vaja jälgida, mis pidi otsik pesasse pista.

Seade on varustatud SuperCharge tehnoloogiaga, mis toetab 5A kiirlaadimist. Minu enda põgus test näitas, et pooletunnise laadimisega sain telefoni tühjenemisteate saabumiseni kasutada enam-vähem täpselt ööpäeva.

Üks tähelepanek veel tootja enda kirjeldusest: see telefon paraneb ajas – õpib tundma kasutaja käitumismustreid ning teeb kindlaks, et olulisematele rakendustele antakse eelisjärjekorras süsteemiressursse kasutada. See omakorda tähendab, et aja jooksul vähendab EMUI 5.0 jõudluskulumist, mis tabab lõpuks kõiki nutitelefone.

Hind ja saadavus

Foto: tootja

Huawei Mate 9 on ideaaljuhul saadaval Space Gray, Moonlight Silver, Champagne Gold, Mocha Brown ja Ceramic White värvides, suuruses 64GB ja soovitusliku hinnaga 699 eurot.

Olemas on ka Porsche Design HUAWEI Mate 9 – see on saadaval igas Porsche Design poes kogu maailmas, suuruses 256GB ja hinnaga 1395 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles