Hiina multimiljardär: Trump võitis, kuna USA panustas liigselt sõjapidamisele ja Wall Streetile

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alibaba asutaja ja tegevjuht Jack Ma.
Alibaba asutaja ja tegevjuht Jack Ma. Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS

Internetikaubamajade keti Alibaba asutaja Jack Ma rääkis Davosis toimuval Maailma majandusfoorumil ajakirjanikele, et USA on viimase 30 aasta jooksul keskendunud liiga palju Wall Streetile ja sõjapidamisele. See on aga suurendanud majanduslikku ebavõrdsust ja sellest tulenevat rahulolematust, mis viis ka Trumpi võiduni, vahendab Business Insider.
 

USA ajakirjanikud küsisid Hiina multimiljardärilt, mida ta arvab üleilmastumisest seoses protektsionismi esindava Trumpi võiduga USA presidendivalimistel.

Internetiäri Alibaba abil enam kui 34 miljardi dollari suuruse varanduse teeninud endine kooliõpetaja Ma vastas, et veel kümme aastat tagasi tundus üleilmastumine USA jaoks täiusliku strateegiana.

«Me tahame ainult tehnoloogiat, intellektuaalomandit ja brändi ning me jätame muud töökohad teistele riikidele nagu Mehhiko ja Hiina,» selgitas ta ameeriklaste toonast mõttelaadi.

«USA rahvusvahelised ettevõtted teenisid üleilmastumisest miljoneid ja miljoneid dollareid,» lisas ta.

Ma tõi selle kohta ka isikliku näite.

«Kui ma ülikooli lõpetasin, tahtsin ma endale piiparit osta, kuid see oleks mulle maksma läinud 250 dollarit. Samal ajal oli mu kuupalgaks aga vaid 10 dollarit,» meenutas ta.

«IBM, Microsoft teenisid suuremat kasumit kui neli Hiina suurimat panka kokku....Kuid kuhu kõik see raha läks?».

Hiina rikkuselt teine inimene viitas sellele, et USA on väliskonfliktides osalemisele kulutanud meeletuid summasid.

«Viimase 30 aasta jooksul on USA osalenud 13 sõjas ning kulutanud neile kokku 2 triljonit dollarit....Ükskõik kui hea su strateegia ka ei oleks, sa peaksid siiski raha kulutama omaenda inimeste peale,» ütles Ma.

«Raha liigub Wall Streetile. Ja mis siis juhtub? 2008. aasta pühkis USA sissetulekutest 19,2 triljonit dollarit...Mis oleks, kui see raha oleks hoopis USA kesklääne piirkonnas kulutatud?,» esitas Ma retoorilise küsimuse, viidates regioonile, mis toetas USA presidendivalimistel ülekaalukalt protektsionismi ja töökohtade riiki tagasi toomist jutlustavat Donald Trumpi.

«Teie strateegia ongi olnud see, et teised riigid varastavad teie töökohti. Te lihtsalt ei jaotanud raha õigel viisil ümber,» selgitas Ma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles