Ettevõtja: riigiraha põleb hangetel ereda leegiga

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Printeriäris üle 20 aasta tegutsenud Printerikeskuse juhi ja omaniku Kalev Kalma arvates maksab riik printereid hankides palju rohkem, kui põhjendatud oleks, kirjutab Äripäev.

Riik kulutab raha Kalma sõnul igasugustele lisavidinatele ja -funktsioonidele, mis oma hinda kuidagimoodi ei õigusta. Ta illustreeris enda väidet numbritega: kui näiteks baasseade, mille paberisahtlid mahutavad 1000 lehte ja mille kiirus on 25 lehte minutis, maksab ca 3000 eurot, siis sama seade 45-lehelise printimiskiiruse, 2000 lehte mahutava paberisahtlite, sisemise klammerdaja ja turvalise printimise tarkvara kaardilugejaga maksaks üle kahe korra rohkem.

«Usun, et 85 protsenti lõpphankijatest valiksid võimalusel esimese seadme,» sõnas ta, viidates sellele, et raamhangete tingimused kaotavad selle võimaluse sageli ära.

Registrite ja infosüsteemide keskuse esindaja kinnitas novembris Äripäevale, et suurhanke tingimuste kehtestamisel lähtusid nad lõpphankijate soovidest.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles