Video: USA armee loob meresügavustesse salapärast sidevõrku

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Darpa

USA armee on loomas meresügavustesse salapärast sidevõrku olukordadeks, kus tavapärased sõjajõudude sidepidamisvahendid on rivist välja löödud või muul põhjusel kättesaamatud.

Võrgustik kannab lühendnime TUNA ja tuleneb see nimetusest Tactical Undersea Network Architecture. Äsja läbis see käivitusfaasi ning on valmis prototüübi katsetusteks pärisoludes.

Täpsemalt on TUNA eesmärgiks kasutada kiudoptiliste kaablite põhiselt loodud veealust võrgustikku selleks, et luua ajutisi raadiosagedusel (RF) töötavaid andmesidevõrkusid. Selleks lastakse vajalikus kohas õhusõidukitelt või laevadest vette poid, mis kujutavad endast veealuseid võrgusõlmesid.

Foto: Darpa

Kõnealused fiiberoptilised kaablid on imepeenikesed ning on mõeldud ookeanitingimustes vastu pidama 30 ööpäeva. Armee hinnangul on see piisav aeg, et taastada tavapärased sidepidamisvahendid.

USA kaitseministeeriumi arendusprojektide agentuuri programmijuh John Kampi sõnul õnnestus töörühmal algfaasis luua ka sobivad elektritootmise vahendid võrgu tööshoidmiseks - energiat toodetakse merelainetusest.

Allikas: DARPA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles