Hiina valitsus tunnistas esimest korda majandusnäitajate moonutamist

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued autod.
Uued autod. Foto: AFP / Scanpix

Hiina kirdeosas asuva Liaoningi provintsi kuberner Chen Quifa tunnistas eile avalikustatud aastaraportis, et moonutas aastatel 2011-2014 majanduskasvu statistikat riiklikult ettenähtud normidega sobivaks, kirjutab Quartz Hiina kommunistliku partei ametlikule häälekandjale People´s Daily toetudes.

Kuigi Hiina korruptsioonivastane amet süüdistas Cheni andmete moonutamises juba kolm aastat tagasi, on eile avalikustatud raporti puhul tegu esimese korraga, mil Hiina tunnistab ametlikult oma majandusnäitajate võltsimist.

People´s Daily andmetel näitas Quifa aastatel 2011-2014 provintsi sissetulekuid reaalse tulemusega võrreldes umbes 20 protsenti suuremana. Samuti moonutati mitmeid muid olulisi majandustulemusi.

Pärast 2014. aastal lahvatanud skandaali viidi valitsusüksuses läbi muudatused ning nüüd peaks provintsi majandusstatistika väidetavalt peegeldama reaalseid näitajaid. Chen Quifa jäeti seejuures edasi ametisse.

Lianoning on ainuke Hiina provints, mille majandus mullu kahanes. Peamiselt rasketööstuse kehva seisu tõttu vähenes provintsi SKT mullu esimese kolme kvartaliga aastases võrdluses 2,2 protsenti.

Chen väitis partei väljaandele, et Lianoning ei suutnud mullu riiklikke majandus- ekspordi-, ja investeeringute kasvu eesmärke täita, kuna «provints oli varasematel aastatel keskvalitsuse poolt antud rajalt ning partei pragmaatiliselt teelt kõrvale kaldunud.»

«Ametnikud toodavad numbreid ja numbrid toodavad ametnikke,» lisas ta, viidates ideele, et oluliste andmete moonutamine soodsamas suunas võib aidata Hiina ametkondades kaasa karjääriredelil tõusmisele.

Hiina ametlikke majanduskasvunumbreid on aastaid küsimärgi alla pandud, kuna need on alati täitnud riigi varasemalt paika pandud eesmärke. 2016. aastaks prognoosis riik vähemalt 6,5protsendist majanduskasvu ning esimese kolme kvartali jooksul suudeti ametlike andmete järgi ka seda kurssi paraja varuga hoida. Neljanda kvartali ja täisaasta majanduskasvu statistika avalikustatakse käesoleva nädala reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles