Uus õlitehas Enefit280 astub ellu kui kolmveerand muna

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmnveerand muna.
Kolmnveerand muna. Foto: Panther Media/Scanpix

Põlevkiviäris revolutsiooni lubanud õlitehas Enefit280 jätkab tõenäoliselt projekteeritust oluliselt madalama tootmisvõimsusega ja kulukamana, sest Eesti Energial ja rahvusvahelisel tehnoloogiakontsernil Outotecil pole õnnestunud loodetud tulemusi saavutada. 

Londoni börsil kaubeldavate võlakirjade ettekäändel börsifirma kostüümi selga tõmmanud Eesti Energia väldib enne veebruarikuud trükitavat majandusaruannet avaldamast mitmeid olulisi andmeid Enefit280 kohta.

Kontserni ettevaatlikkust võib mõista. Uuenduslik  õlitehase, mille maksumuseks kavandati 215 miljonit eurot ja aastaseks tootmisvõimsuseks üle 200 000 tonni põlevkiviõli, saatus rippus eelmisel aastal nagu juuksekarva otsas.  Hoolimata sellest, et lakkamatutele remontidele oli nelja aasta jooksul kulutatud täiendavalt 65 miljonit eurot, suutis see alates käivitamisest 2012. aastal kuni mullu septembrini püsikindlalt toota vaid ligi poole ulatuses projektijärgsest võimsusest.

Eesti Energia aruannetest selgub, et näiteks 2016. aasta esimese kolme kvartali jooksul oli Enefit280 väga sageli remondis. Seetõttu suutis seade vaid esimestel  kuudel toota rohkem kui kõrval asuv vana õlitehas Enefit140, mida samal ajal remonditi. Järgnevatel kuudel aga näitas vananud tehnoloogia kohati ligi neli korda paremaid tulemusi kui uuenduslik Enefit280.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles