Riskifondid põgenevad maksude eest Maltale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London City.
London City. Foto: AFP / Scanpix

Mõned suurimad Londoni riskifondid toimetavad oma tegevust üle Maltale – vastureaktsioonina Suurbritannia kasvavatele ettevõtluskuludele ja rõhuvale reeglitekoormale.

Sellest Vahemere saarest on kujunemas konkurent Londoni vanadele Šveitsi rivaalidele Genfile ja Zugile, pakkudes uut sooja kohta Euroopas, kus riskifondide haldurid paindlikult oma tööd saaksid teha. Ning vältida kopsakaid makse.

Konsultatsioonifirma Kinetic Partnersi asutaja David Butler, kes riskifonde alalise asukoha ja maksude asjus nõustab, ütleb nii: «Hetkel käib jutt tosinatest, mitte sadadest kolijatest. Kuid kontor Maltal võimaldab halduritel paindlikumalt tegutseda. Muidu istuvad nad Londonis ja kaebavad, et riigi riskid on liiga suured, et maksumäär on läbi lae kasvanud ja regulaatorid on liiga pealetükkivad.»

Maailma suurim toormete vallas tegutsev riskifond Clive Capital on oma kontori Maltal sisse seadnud ja tänaseks töötab seal umbes veerand nende sajast töötajast, ütles Financial Timesile firmale lähedalseisev allikas.

Allika sõnutsi on firma Malta kontor kasvanud «üksnes Londoni arvelt».  Clive’i hallata on ligikaudu 5 miljardit dollarit.

Firma keeldus kommentaaridest.

Riskifond Vector Commodity Management, mille mullu käivitas endine Goldman Sachsi juhtiv naftamaakler Gilbert Saiz, on samuti saarel kontori püsti pannud, ütlevad firmaga tuttavad isikud.

Veel on Maltale hiljuti ilmunud näiteks Duet Asset Management (2,3 miljardit dollarit), Finisterre Capital (1 miljard dollarit) ja Belay Partners.

BlueGold Capital, üks maailma suurimaid energia-alaseid riskifonde, registreeris oma emaettevõtte Maltale aastal 2008, kuid kaalub nüüd sinna uusi töötajaid palgata.

Malta eelis on see, et ta kuulub Euroopa Liitu. See tagab sealsetele halduritele värskete Euroopa riskifondi-reeglite raames suurema paindlikkuse. Ühtlasi on kontori pidamine saarel oluliselt odavam kui Londonis või Genfis.

Ka töötajatel on seal taskukohasem elada.

Malta finantsregulaator MFSA on aga asunud usinasti järele ahvima seda «õrna ja delikaatset» riskifondide reguleerimise viisi, mis omal ajal Londonile edu tõi ja talle Euroopas riskifondide keskuse staatuse tagas.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles