Ekspress Grupp ei pea Kenderile Delfi kasumiprognoose andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kender
Kaur Kender Foto: Jaanus Lensment

Riigikohus ei võtnud menetlusse Kaur Kenderi ettevõtte OÜ Grupivara määruskaebust, mis tähendab, et meediakontsern ei pea Kenderile esitama Delfi kasumiprognoose aastateks 2015–2019.

Kohtuvaidlus selles asjas on käinud juba 2015. aasta juunikuust, mil meediafirma väikeaktsionär Grupivara esitas kohtule avalduse kohustada Ekspress Gruppi avaldama Delfi Eesti ja Delfi Läti katteväärtuse testi jaoks koostatud kulumieelse kasumi (EBITDA) prognoosid aastateks 2015–2019.

Esimese astme kohus Grupivara hagi ei rahuldanud ning ka ringkonnakohus jättis õiguse Ekspress Grupile. Esmaspäeval otsustas riigikohus Grupivara määruskaebust mitte menetlusse võtta, mis tähendab, et jõustub teise astme kohtu otsus.

Harju maakohus jõudis järeldusele, et Grupivara soovitud teave pole selline, mida äriseadustiku järgi aktsionärile esitama peaks. Aktsiaselts peab küll avaldama andmeid toimunud sündmuste kohta, kuid tulevikuprognooside avaldamist ei saa äriühingult nõuda ning tegu on ärisaladusega, märkis kohus.

Kohus märkis ka, et Ekspress Grupp on börsiettevõte, mille aruanne on auditeeritud. Ehkki Grupivara hinnangul tuleks Delfi Eesti ja Läti bilansilised väärtused 20 miljoni euro võrra alla hinnata, pole audiitor sellist seisukohta toetanud ning kohtu hinnangul pole tõendeid selle kohta, et audiitor oleks eksinud arvamuse andmisel.

OÜ Grupivara praeguseks endine omanik Tõnis Haavel rääkis 2014. aastal BNS-ile, et firma hinnangul on Ekspress Grupi aruandes Eesti Delfi ja Läti väärtused valesti kajastatud. Kui tulemused oleks kajastatud õigesti, oleks grupp teeninud kahjumit ega poleks saanud maksta dividende, ütles Haavel.

Grupivara on Ekspress Grupi väikeaktsionär, ettevõtte osaluse suurus on 0,0003 protsenti aktsiakapitalist. Ettevõte omandas osaluse 2014. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles