IMF: tuleb harjuda kalli toiduga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööline India riisitehases.
Tööline India riisitehases. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Valuutafond hoiatab, et toiduhinnad jäävad kõrgele pikemaks ajaks, väites, et põllumajandustoorme hindade järsu tõusu peamine põhjus on nõudluses toimunud struktuurne nihe.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) globaalne toiduhindade indeks kerkis veebruaris rekordkõrgustesse, olles tõusuteel juba kaheksandat kuud järjest.

IMFi toormeanalüütikud kirjutasid eile avaldatud artiklis, et «maailmal tuleb harjuda kõrgemate toiduhindadega».

Analüütikud nentisid, et suurt rolli toiduhindade lennukas tõusus on etendanud ka ajutised faktorid – nagu näiteks ilm.

«Sellele vaatamata on peamised toidunõudluse kasvutegurid seotud maailmamajanduse struktuursete muutustega, mis on pöördumatud,» lisasid nad.

Möödunud nädalal ennustas USA põllumajandusministeerium, et alates tänavustest saakidest löövad maisi, nisu ja sojaoa tootjaomahinnad uued rekordid. Ministeerium hoiatab, et turgudel valitsevat nappust «ei ole võimalik ühe ega isegi kahe kasvuperioodiga täielikult leevendada».

Märtsikuised maisihinnad käisid kolmapäeval ära 2,5 aasta rekordi ehk 7,325 dollari juures buššelist. Viimase 12 kuuga on mais kallinenud 95 protsendi võrra ja jääb vaid 4 protsendiga alla kõigi aegade rekordile, mis püstitati aastal 2008.

FAO globaalne toiduhindade indeks, mis jälgib teravilja, õli, liha, piimatoodete ja suhkru hindu, on alates juunikuust kerkinud 40 protsenti ja on 5 protsendi võrra kõrgemal 2008. aasta juuli tipptasemest – mil mäletatavasti olid üleilmse toidukriisi tipphetked, mis vallandasid rahvarahutusi Egiptusest Bangladeshini.

IMFi artiklis «Kallinev menüü» väidavad analüütikud, et peamine toiduhindade tõusu põhjus on arenevate majanduste tarbijate muutuvad toitumisharjumused.

«Alates sajandivahetusest on toiduhinnad järjepidevalt ülespoole roninud – kui arvata välja hinnalangused finantskriisi päevil 2008. aasta lõpus ja 2009. aasta alguses. Mis osutab sellele, et kasvust on saanud trend, tegemist ei ole ajutiste faktorite koosmõjuga,» ütlesid nad.

«Poliitikud – ja eriti just arengumaade poliitikud – peavad ilmselt jätkuvalt seisma silmitsi väljakutsetega, mis tulenevad kõrgetest ja kõikuvatest toiduhindadest. See on täiesti uus olukord.»

Ühtlasi hoiatas FAO, et naftahindade tõus «raskendab toiduturul valitsevat olukorda veelgi».

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles