Investor Mari alustab investeerimist (10)

Investor Mari
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Investor Mari

Tere! Ma olen küll Postimehe välja mõeldud algaja investeerija, aga hakkan tegema reaalseid investeeringuid päris rahaga.

Ma lihtsalt ei saanud enam kauem kõrvalt pealt vaadata, kuidas kõik tuttavad aktsiaid ostavad ja silmade särades mõne ettevõtte dividendipoliitikast räägivad. Lõpuks tekkis tunne, et kulutan oma raha tühja-tähja peale, selle asemel et kasvõi üritada seda kasvatada.

Muidugi on mul palju hirme. Kust ma tean, et teen õigeid valikuid? Äkki võiksin sama hästi selle raha koos jõulukuusega ära põletada? Ja üleüldse, kuidas neid aktsiaid ostetakse? Ja mis vahe veel fondidel on? Samas, kui keeruline see ikka saab olla? Üks minu hea tuttav Toomas on investeerimisega juba aastaid edukalt tegelenud ja pidevalt  julgustanud mind seda asja samuti ette võtma.

-Ma tean nii vähe

Vahel tekib selle kõige peale mõeldes tunne, et mu pea plahvatab. On nii palju nüansse, mida ma veel ei tea. Olen päris palju lugenud igasuguseid soovitusi ja käisin ka pangas investeerimisnõustamisel. See kõik andis veidi kindlust juurde, aga pangale ma oma investeerimisotsuseid siiski loovutama ei soostunud. Tahan seda ise teha, mis siis, et ma veel eriti asjatundlik pole. Mul on aimdus, et see võib enda halliks mõtlemise kõrval olla ka päris põnev. Ja põnevust võiks alati elus rohkem olla.

Ausalt öeldes olen mõtet investeerimisest veeretanud vist juba poolteist aastat. Otsuse, et sellest saab minu uue aasta lubadus, langetasin aga tänavu oktoobris, kui sain väikese päranduse. Minu jaoks see muidugi teab mis väike polnudki, aga ka mitte nii suur, et osta endale kinnisvara või kuhugi soojale maale elama kolida. Tean, et tegelikult võib alustada ka mõnesaja euroga, aga need mõned tuhanded teevad tunde ikka kuidagi tugevamaks.

-Peotäis koduseid aktsiaid

Olen nüüd paar kuud kõvasti lugenud ja analüüsinud ning esimese hooga plaanin endale soetada peotäie Tallinna börsi aktsiaid. Tunnen, et aitan sel kombel kasvõi veidi kodumaist majandust elavdada. Valisin esialgu välja Tallinna Vee, Harju Elektri ja Merko, aga tegelikult on sihikul veel mõned. Neist räägin ehk edaspidi, kui olen otsused ära teinud.

Miks just need ettevõtted? Artikleid lugedes sain teada, et Tallinna Vesi on läbi aastate hästi dividende maksnud. Samas on Tallinna Veel kaelas läbi aastate veninud tariifivaidlus konkurentsiametiga, kuid loodan, et selle võimalik mõju on nii pika protsessi puhul juba aktsia hinnas sees. Ostsin eelmisel nädalal 54 Tallinna Vee aktsiat hinnaga 13,8 eurot tükist.

Merko on minu silmis tugev ja tuntud ehitusfirma, mille haare ei piirdu ainult Eestiga. Aktsia on eelmise aasta juulist kasvanud pea 15 protsenti, mis tähendab muidugi seda, et aktsia on läinud üsna kalliks, aga annab ka lootust, et kasv jätkub. Tõsi, ettevõtte üheksa kuu tulemused jäid ootustele alla, kuid seda eelkõige mõne edasilükkunud objekti tõttu, mis võivad positiivselt mõjuda Merko tulemustele veel uue aasta alguses. Ostsin neljapäeval 81 Merko aktsiat, makstes 9,21 eurot ühe aktsia eest.

Harju Elekter on alati olnud viisakas dividendimaksja. Enne jõule tuli tema kohta hea uudis suure tellimuse saamisest Soomes, mis andis mulle veel kindlust juurde, et teda tasub osta. Hoolimata eelmise nädala päris kiirest kasvust on mul ostuorder sees.

-Warren Buffett meelitab

Ega ma ainult eestimaiste aktsiate juurde kavatse jääda. Tuleb süda rindu võtta, endale veel mõned tehnilised detailid selgeks teha ja paar välismaist maiuspala ka portfelli hankida. Igasuguseid materjale lapates on mulle silma jäänud Berkshire Hathaway, mis tundub turvalise valikuna. Ikkagi legendaarse investori Warren Buffetti ettevõte.

Ja siis muidugi see Tesla! Tõenäoliselt ostan seda ka, kuigi tean, et mõned juba müüvad teda. Aga äkki ikka läheb tal hästi uue, massidele mõeldud mudeliga, mis peaks peagi välja tulema? Hoolimata mõnest tagasilöögist on aktsia viimastel kuudel jälle hoogsalt tõusma hakanud. Loodetavasti ei tähenda see mulle tipust sisenemist.

Tõsi, targemad ja kogenenumad on mulle soovitanud pigem midagi turvalisemat, nagu Apple, Google'i omanik Alphabet või Facebook ja võimalik, et midagi neist ka välja valin. Aga midagi äkilisemat tahaks ka portfelli, investeerimises peaks suts põnevust ka ikka olema.

-Varsti pärandus otsas

Mõlgutan mõtteid ka Läti ja Leedu ettevõtete üle, sest ikkagi sama kant ju ja naabrite majanduse ergutamine mõjub kindlasti hästi ka meile endile. Aga seda teemat peab veel uurima, enne kui julgen sealt midagi osta.

Üks mure muidugi on. Pärast kõiki juba tehtud ja plaanitavaid oste on mul pärandus otsas. Aga pole hullu. Osa minu uueaastalubadusest on ka see, et hakkan iga kuu raha säästma ja regulaarselt investeerima. Kasvõi saja euro kaupa.

Jagan oma kogemusi pidevalt ka Postimehe lugejatega. Minu kogemuste vahepeal aga ilmuvad Postimehes lood, kuidas üldse alustada investeerimisega, mille järgi aktsiaid valida, kuhu peale aktsiate veel raha paigutada, kuidas juba kogenud investoritel on läinud ja paljust muust. Edukat investeerimisaastat koos minuga!

KOMMENTAAR

Alo Vallikivi

LHV maaklertegevuse juht

Investeerimiseks kulub aastaid

Alustavale investorile soovitaks teha esmalt väikese eneseanalüüsi. Millised on mu investeerimisteadmised? Kui pikaks ajaks mu investeering on mõeldud? Ja kui palju on mul aega ja huvi investeeringu jälgimiseks? Investeeringust saab rääkida juhul, kui ajahorisont algab kolmest aastast. Muul juhul on tegemist pigem spekuleerimisega. Kui teadmisi ja oskusi jääb vajaka ning ka huvi turgude vastu on pigem väike ja aega investeeringuid jälgida ei ole, siis tasuks vaadata hajutatud fondide poole.

Börsil kaubeldavad fondid annavad hea võimaluse teha hajutatud investeeringut, mida liiga tihti jälgima ei pea. Kui huvi turgude vastu on suurem, siis tasuks portfelli kaasata ka üksikaktsiaid, kuid siin tuleks arvestada sellega, et üksikaktsia risk on fondi riskist suurem. Väga suure riskitaluvuse ja tulusooviga investor võiks endale kokku panna ainult aktsiatest koosneva portfelli, kuid see eeldab juba igapäevast portfelli jälgimist.

Kes on Mari?

Investor Mari on Postimehe välja mõeldud investor, kes sai 7000-eurose päranduse, mille ta kavatseb lähiajal täies mahus investeerida.

Seejärel jätkab Mari investeeringuid juba igakuistest säästudest väiksemate summade kaupa.

Investor Mari annab lugejatele vähemalt korra kuus oma uutest ostudest, edusammudest või tagasilöökidest teada.

Investor Mari ei tee mõne ettevõtte aktsiatega tehinguid ajal, mil on teada, et selle ettevõtte kohta on tulemas oluline uudis.

Esialgu on investor Maril portfellis kaks aktsiat: Merko ja Tallinna Vesi.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles