Swedbank: tänavune hinnatõus jääb 3 protsendi juurde

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Elmik, Swedbanki vanemökonomist
Liis Elmik, Swedbanki vanemökonomist Foto: swedbank

Swedbanki teatel 2017. aastal hindade kasv kiireneb tänu toorainete kallinemisele ja aktsiisimäärade tõusule ning tänavune hinnatõus jääb panga prognoosi kohaselt 3 protsendi juurde.

«Kaupade ja teenuste hinnad kallinesid detsembris eelmise aastaga võrreldes 2,2 protsenti. Hindade tõusu andsid suurima panuse mootorikütused. Mootorikütuste hind tõusis detsembris aastatagusega võrreldes 16 protsenti. Hinnatõusu toetasid kallim nafta ja kõrgemad aktsiisimäärad,» ütles Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik pressiteates.

Toornafta hind maailmaturul oli detsembris eurodes arvestatuna Elmiku sõnul ligi poole kallim kui aasta tagasi. Swedbanki prognoosi järgi naftabarreli hind tasapisi kallineb, kerkides praeguselt 56 dollarilt 2017. aasta lõpuks 63 dollarini. Administratiivsetest meetmetest kergitavad sel aastal mootorikütuste hindu aktsiisimäärade tõus veebruaris ja biokütuste lisamise nõue alates maist.

Kõrgemad aktsiisimäärad kergitasid ka alkoholi ja tubaka hindu. Kala, köögiviljade ja piimatoodete kallinemine tõstis toiduainete hindu.

«2017. aastal hindade kasv kiireneb, seda tänu toorainete kallinemisele ja aktsiisimäärade tõusule. Sellel aastal tõusevad oluliselt nii mootorikütuste, tubaka kui alkoholi aktsiisimäärad. Hinnatõus jääb 2017. aastal meie prognoosi järgi 3 protsendi juurde. See on samas suurusjärgus kui hindade tõus kolm aastat tagasi ehk 2013. aastal. Aastatel 2014-2016 keskmine hinnatase Eestis ei muutunud,» rääkis Elmik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles