Maaelu Edendamise SA hakkab kalandussektorile laenu andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaeluminister Tarmo Tamm
Maaeluminister Tarmo Tamm Foto: Liis Treimann / Postimees

Valitsus andis neljapäevasel istungil maaeluministeeriumile nõusoleku Maaelu Edendamise SA-ga (MES) halduslepingu sõlmimiseks, mille järgi hakkab sihtasutus kalandussektori ettevõtjatele väljastama laene Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi (EMKF) 2014–2020 vahenditest.

Halduslepinguga volitatakse sihtasutust Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014–2020 vahenditest välja andma laene kala- ja vesiviljelustoodete tootmise ja töötlemisega tegelevatele ettevõtjatele, teatas maaeluministeerium.

«Rahastamisvahendi toel paraneb kalandussektori ettevõtjate juurdepääs kapitalile. See võimaldab teha vajalikke investeeringuid, mille rahastamiseks on seni olnud raske turult vahendeid leida näiteks alustaval ettevõtjal, kellel puudub piisav müügitulu, et pangast laenu saada. Aga ka juhul kui ettevõtjal puudub varasem laenukogemus või on laenude tagasimakseperiood olnud liiga lühike,» ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

«Rahastamisvahendi raames on esialgu plaanis avada kaks laenutoodet kala töötlemisega tegelevatele ettevõtjatele, millest üks on mikro- ja väikeettevõtete kasvulaen ning teine kuni keskmise suurusega ettevõtjatele suunatud pikaajaline investeerimislaen,» lisas minister.

Maaelu Edendamise SA-l on kavas alustada finantsinstrumendist laenude andmisega käesoleva aasta jaanuaris. Esimeses järjekorras on kavas avada kaks laenuskeemi, millest esimene on kala töötlemisega alustavate või tegelevate mikro- ja väikeettevõtete kasvulaen, mille suurus on ühele taotlejale vahemikus 10 000 - 100 000 eurot ning laenuperioodi pikkus kuni viis aastat.

Teine algselt pakutav laen on mõeldud kalatöötlemisega alustavate või tegelevate ettevõtete pikaajaliseks investeerimislaenuks, mille suurus on ühele taotlejale vahemikus 100 000 – 500 000 eurot ning laenuperioodi pikkus kuni 15 aastat.

Kala töötlemisega seotud ettevõtjatele suunatud rahastamisvahendi mahuks on kavandatud esialgu 7,2 miljonit eurot ning kogu EMKF 2014-2020 rahastamisvahendi maht on kavandatud 15 miljonit eurot, sealhulgas EMKF 2014-2020 osalus 75 protsenti ja riigieelarve osalus 25 protsenti.

Maaelu Edendamise SA on rahastamisvahendi meetme raames väljastanud laene ka Euroopa Kalandusfondi 2007-2013 eelarveperioodil, mil näiteks vesiviljelusega alustavatele või tegelevatele ettevõtetele anti investeeringuteks tootmisesse või töötlemisse laene kokku ligi 5 miljoni euro ulatuses.

EMKF 2014–2020 on programm, mis pakub rahalisi vahendeid Euroopa Liidu ühise kalanduspoliitika rakendamiseks. Perioodil 2014–2020 on fondi Eesti rakenduskava eeldatavaks mahuks 129,6 miljonit eurot, millest 100,9 miljonit eurot tuleb EMKF vahenditest ja 28,6 miljonit eurot Eesti riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles