Kuhu investeerida 2017. aastal?

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Uudisteagentuur Bloomberg kirjutas, et eelmine aasta, mil USA börsiindeks S&P 500 kerkis 9,5 protsenti, tegi Wall Streeti strateegid geeniusteks. Nimelt prognoosisid agentuuri küsitletud analüütikud, et indeks tõusebki nii palju. Selline täpsus on pretsedenditu vähemalt alates 2000. aastast, mil Bloomberg prognoose koguma hakkas.

Nagu aastavahetuse aegu ikka, tuleb maailma finantsajakirjandus ka seekord investoritele appi ning jagab soovitusi, kuhu sel aastal investeerida. Refereerime siin valiku näpunäidetest.

USA investeerimisajakiri Barron’s kirjutas, et Ameerika aktsiainvestorid tegutsesid eelmisel aastal kodu ligi hoidudes hästi, sest sealsed börsid tegid ilusa tõusu, samal ajal kui Euroopa aktsiaturgu peegeldav indeks Stoxx 600 oli väikeses, üheprotsendilises languses.

Finantsajakiri prognoosib, et alanud aasta peaks olema soodne just Euroopa aktsiatele, arvestades nende dividenditootlusi, mis on üldiselt Ameerika Ühendriikide aktsiate omadest suuremad.

Deutsche Telekom

Deutsche Telekom on suurim integreeritud fiks-side ja mobiilioperaator Saksamaal. Telekomifirma kõige väärtuslikumaks varaks peetakse tütarfirmat T-Mobile US. Mobiilioperaatorist T-Mobil omab Deutsche Telekom 65 protsenti ning see on ka üks atraktiivsemaid telekomi-, meedia- ja kaabeltelevisioonisektori ülevõtmisobjekte. Võimalikuks ülevõtjaks peetakse USA telekomihiidu Comcast. Teiseks variandiks on ühinemine USA suuruselt neljanda mobiilioperaatori Sprintiga, sest Donald Trumpi tulevase administratsiooni võimalik leebem monopolivastane regulatsioon võib selleks võimaluse anda.

Deutsche Telekomi aktsia hind oli aasta lõpus 16,35 eurot, hinna ja kasumi suhe (p/e suhe) on 13,07 ja dividenditootlus 3,36 protsenti.

Reutersi andmetel soovitavad 19 analüütikut Deutsche Telekomi aktsiat osta, 10 soovitavad seda hoida ning kaks analüütikut müüa.

Novartis

Novartis on Šveitsi suur ravimitootja, mille aktsia oli farmaatsiasektoris üks kehvemaid, sest selle hind langes eelmisel aastal viiendiku. Languse peamisteks põhjusteks olid probleemid silmahooldusvahendiga Alcon ja uue südameravimi Entresto oodatust aeglasem turuletulek.

Investeerimispanga Bernstein farmaatsiasektori analüütik Tim Anderson leiab, et mõlemad eelnimetatud probleemid on lahendatavad ning Entresto müük kasvab 2020. aastaks kolme miljardi dollarini aastas, võrrelduna 200 miljoni dollariga eelmisel aastal. Analüütik usub, et Novartise aktsionäride järgmise viie aasta keskmine tootlus saab olema kümme protsenti aastas.

Veerand Novartise tuludest tuleb kiire kasvuga arenevatelt turgudelt ning ulatuslikust koopiaravimite ärist.

Novartise aktsia hind oli aasta lõpus 69,08 eurot, hinna ja kasumi suhe 29,5 ja dividenditootlus 3,64 protsenti. Reutersi andmetel soovitavad aktsiat osta 11 analüütikut, 17 soovitavad hoida ja üks analüütik soovitab väärtpaberit müüa.

Unilever

Briti-Hollandi Unilever on Procter & Gamble’i ja Nestlé järel suuruselt kolmas tarbekaupade tootja maailmas.

Ettevõte ei ole küll nii tuntud kui tema peamised konkurendid, kuid selle aktsia perspektiiviks on just kiiresti arenevad turud, kust kontsern saab 60 protsenti oma tuludest. Unileveri portfelli kuuluvad tuntud brändid nagu Dove, Lipton, jäätised Ben & Jerry ja palju-palju teisi.

Kuna tegemist on kahe riigi ühisfirmaga, on aktsial ka kaks kodubörsi – Londoni ja Amsterdami börs.

Tegevjuht Paul Polman on hoidnud ettevõtte kulud kontrolli all ning keskendunud rohkem kodumajapidamistarvetele nagu seep ja pesupulbrid, mis on kiiremini kasvav sektor kui toit. Bernsteini analüütik Andrew Wood kirjutas hiljuti klientidele, et näeb selle aasta käibe kasvuks viis ning kasumi kasvuks üheksa protsenti.

Unileveri aktsia hind oli aasta lõpul 39,06 eurot, aktsia hinna ja kasumi suhe 22,6 ning dividenditootlus 3,23 protsenti. Reutersi andmetel soovitavad 12 analüütikut aktsiat osta, 12 analüütikut soovitavad aktsiat hoida ning neli analüütikut väärtpaberit müüa.

Alphabet

Otsingumootori Google emafirma Alphabet on maailma tuntuim internetifirma, mille turuväärtus on umbes 530 miljardit dollarit. Vaatamata suurusele kasvab ettevõte endiselt kiiresti. Analüütikud ootavad firmalt selle aasta käibe kasvuks 17 protsenti.

Peaaegu 80 miljardit dollarit ehk 15 protsenti ettevõtte turuväärtusest moodustab selle bilansis olev vaba raha ja ekvivalendid ehk likviidsed võlakirjad. Suurem osa rahast asub välismaal ning juhul, kui Donald Trump lubatud maksumuudatused ellu viib, muutub välismaalt repatrieeritud raha maksustamine soodsamaks (praegu maksustatakse see kuni 35-protsendilise maksuga).

Ajakiri Bloomberg Businessweek kirjutas detsembri keskel, et Google’i otsingumootor on olnud nii suur rahamasin, et senini pole olnud vaja raha lugeda. Nüüd on aga Alphabeti finantsjuht Ruth Porat asunud kulusid kontrolli alla võtma ning finantsdistsipliin polevat firmas enam nii tundmatu sõna kui senini.

Vaatamata erinevatele projektidele tulevad Alphabeti tulud siiski peamiselt ühest allikast – Google’i reklaamituludest. Muud panustamised, näiteks isesõitvad autod, on pigem rahapõletajad. Siiski suutis kontsern muude projektide kahjumid, mis olid kokku kolm miljardit dollarit, päris ilusasti alla neelata.

Alphabeti aktsia hind oli aasta lõpu seisuga 771,82 dollarit, hinna ja kasumi suhe 29. Dividende ettevõte ei maksa. Reutersi andmetel soovitab 47 analüütikut Alphabeti aktsiat osta, üks soovitab hoida ning üks müüa.

Apple

Maailma suurim tehnoloogiaettevõte on omasuguste seas kõige odavam (p/e suhe on konkurentidest madalam). Investoreid muudab aga ettevaatlikuks terve hulk probleeme, millest suurim on nutitelefonide turu küpsus ning uute, revolutsiooniliste toodete puudumine.

Varahaldusfirma Wedgewood Partners investeeringute juht David Rolfe ütles Barron’sile, et investorid on Apple’i potentsiaali alahinnanud. «Wall Street vihkab riistvarafirmasid ning seetõttu on kannatanud ka Apple,» ütles Rolfe. Tema sõnul on iPhone 7 müük läinud paremini, kui püstitatud ootused, mis iseenesest olid ka üsna madalad.

Ehkki iPhone pole kaugeltki enim müüdud mobiiltelefon, võtab Apple endale umbes 90 protsenti mobiiltelefonide tootmise kogukasumist. Veel alahindavad investorid Apple’i suurt ja kiiresti kasvavat teenusteäri. Viimasel finantsaastal (lõppes 24. septembril 2016) oli teenuste müük kasvanud juba 24 miljardi dollarini, mis moodustab 11 protsenti kontserni kogukäibest.

Apple’i aktsia hind oli aasta viimasel päeval 115,82 dollarit, aktsia hinna ja kasumi suhe 13,99. Apple’i dividenditootlus on küll üsna madal, kaks protsenti, aga ettevõte on suurendanud igal aastal dividendide väljamaksmist umbes kümme protsenti aastas.

Reutersi andmetel soovitab Apple’i aktsiat osta 40 analüütikut, hoida soovitab seitse ja müüa üks analüütik.

Walt Disney

Meedia- ja meelelahutuskompanii Walt Disney on selle valdkonna parim ja tuntuim kaubamärk. Nende aktsia hind langes eelmisel aastal kuus protsenti, aga see ei peegelda ettevõtte tegelikku tugevust filmitööstuses, teemaparkides ning nännimüügi- ja meediaäris.

Kuigi investorid kardavad, et spordiülekannete kulud Disneyle kuuluvas telekanalis ESPN võivad kasvada, ei tohiks selle mõju siiski tegelikult väga suur olla. ESPN moodustab 35 protsenti meelelahutuskontserni kogutuludest.

Filmitööstuses oli käimasolev, septembris lõppev finantsaasta väga hea. Nelja väljatulnud filmi piletitulu oli kokku rekordilised miljard dollarit.

2018. finantsaastaks ennustab aga Nomura panga analüütik Anthony DiClemente kasumi kahekohalist kasvu, sest välja tulevad neli Marveli stuudio filmi, kolm animafilmi Disneylt ja Pixarilt ning kaks «Tähesõdade» filmi.

Spekulatiivset huvi äratab ka võimalus, et Walt Disney võib ära osta videovoogedastusfirma Netflix. Meediamogul John Malon pakkus aga hiljuti välja stsenaariumi, et Disney võib ESPNi muust ettevõttest eraldada (spin-off) ning müüa ülejäänud osa Apple’le. Muuseas, Disney suurim aktsionär on Steve Jobsi lesk Laurene Powell Jobs.

Walt Disney aktsia hind oli aastalõpu seisuga 104,22 dollarit, hinna ja kasumi suhe 18,22 ning dividenditootlus 1,5 protsenti.

Reutersi andmetel soovitavad Disney aktsiat osta 15 analüütikut ning 18 soovitavad hoida. Müügisoovitust pole aktsiale andnud mitte ükski analüütik.

Artikli autor omab Apple’i aktsiaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles