Audit: maanteeamet peab Euroopa Liidule tagasi maksma enam kui miljon eurot (9)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeamet.
Maanteeamet. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahandusministeeriumi hinnangul peab maanteeamet Euroopa Liidule tagasi maksma enam kui miljon eurot, kuna amet valis Tartu läänepoolse ümbersõidu esimesel ehitusalal vale hankeliigi. Sama hinnang ähvardab ka Keila-Paldiski teelõigu hanget, vahendab ERRi uudisteportaal.

Tartu läänepoolse ümbersõidu esimene ehitusala on sisuliselt kahekilomeetrine teelõik Tartu linna ja Tähtvere valla piiril. Ilmatsalu ringist Raja tänavani kulgeva lõigu korrastamiseks kulus maanteeametil üle nelja miljoni euro, millest suurem osa tuli ELi vahenditest.

See on aga vaid väike osa suurest Tartu läänepoolse ümbersõidu projektist, nii korraldatigi umbes samal ajal ehk 2014. aasta kevadel koos esimese ala ehitamise hankega ka viienda ehitusala hange, mis puudutas samuti umbes kahekilomeetrist teelõiku Tallinna-Tartu-Võru-Luhamaa maanteel.

Peagi valmiv teine audit võib tagasinõutava summa kahekordistada, sest sama viga on tõenäoliselt tehtud ka teisel objektil. 

Maanteeameti peadirektor Priit Sauk arvab, et audiitorid pole oma hinnangutes täpsed ja tema sõnul tunneb amet, et on käitunud õigesti.

Raha tagasimaksmiseks on sisuliselt kaks alternatiivi: kas maanteeamet nõustub raha tagastama vabatahtlikult või alustab tehnilise järelevalve amet (TJA) toetuse tagasinõudmist, kusjuures hangete korraldamisel pidi maanteamet TJAlt kui toetuse rakendusüksuselt luba küsima.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles