Ebakindla tuleviku pärast mures britid varuvad pangakontodele raha

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane eksponeerimas oma seisukohta.
Brexiti-vastane eksponeerimas oma seisukohta. Foto: Yui Mok/PA Wire/Scanpix

Briti pangandusliidu andmetel on Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumisega  seotud majanduslikud riskid sundinud elanikke igaks juhuks üha rohkem raha varuma, kirjutab Bloomberg.

Novembris suurenesid eraisikute hoiused eelmise aastaga võrreldes 4,8 protsenti. Kui mullu suurenesid hoiused aasta esimese 11 kuu jooksul 19,8 miljardit naela võrra, siis tänavu on kasvunäitaja tõusnud 32,4 miljardi naelani.

«Me oleme näinud, et eraisikute hoiused on viimastel kuudel näidanud tugevat kasvu, kuna tarbijad on otsustanud tasuvate investeerimisvõimaluste nappuse tõttu pigem raha kontodel hoida,» selgitas Briti pangandusliidu peaökonomist Rebecca Harding.

«Eraisikute hoiuste kasv võib viidata ka sellele, et tarbijad üritavad luua reserve, et hakkama saada potentsiaalse majandusliku ebakindlusega, näiteks kardetakse palkade kasvu pidurdumist,» lisas ta.

Briti investoritele ja hoiustajatele mõjus juuni lõpus toimunud referendumi tulemus šokina. Inglise pank oli sunnitud baasintressi määra langetama rekordmadalale 0,25 protsendile.

Kuigi seni on riigi majandus hästi vastu pidanud, ennustavad majandusteadlased järgmiseks aastaks kasvu aeglustumist. Lahkumisprotsess ise peaks peaminister Theresa May lubaduse järgi alguse saama kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles