Kuuba teatas esmakordsest majanduslangusest alates 1995. aastast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Castro
Raul Castro Foto: SCANPIX

Venezela majanduskriis tõmbas ka Kuuba majanduse sel aastal langusesse, esmakordselt alates 1995. aastast, ütles president Raul Castro teisipäeval.

Kuuba majandus tõmbus kokku 0,9 protsenti. Eelmisel aastal oli majanduskasv 4,4 protsenti, ütles Castro parlamendis.

Venezuela, kes on Kuuba tähtsaim liitlane ja majanduslik toetaja, on madala naftahinna tõttu sügavas majanduskriisis. Caracas vähendas Kuuba varustamist naftaga sel aastal 40 protsenti.

«Piirangud naftatarnetes ja finantspinged süvenesid aasta teisel poolel, mis viis sisemajanduse koguprodukti (SKP) kokkutõmbumiseni 0,9 protsenti,» ütles Castro.

Tegemist on esimese korraga alates 1995. aastast, kui Kuuba teatas ametlikult negatiivsest majanduskasvust.

1990-ndate aastate alguses, pärast endise nõukogude bloki kokkuvarisemist, tõmbus Kuuba majandus kokku 15 protsenti aastas.

Castro ütles, et majandusraskustele vaatamata jäävad sotsiaalsed teenused tasuta kättesaadavaks. Ta prognoosis umbes 2-protsendist majanduskasvu 2017. aastal.

Venezuela on kolmandat aastat majanduslanguses ning riigis on maailma kõrgeim inflatsioon, mis Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) prognooside kohaselt võib ulatuda sel aastal 475 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles