Leedu ei tagane Valgevene tuumajaama nõudmiste osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astravetski tuumajaama vastu protestiti ka mõned aastad tagasi Minskis.
Astravetski tuumajaama vastu protestiti ka mõned aastad tagasi Minskis. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Leedu ei muuda oma seisukohta Astravetsi tuumajaama osas ning nõuab jätkuvalt naaberriigi poolset läbipaistvust tuumajaama ehitamisel, ütles riigi uus energeetikaminister Žygimantas Vaičiūnas.

Minister ütles intervjuus BNS-ile, et Leedu postitsioon Astravetsi projekti osas ei ole arutlusel BRELL-ist ehk Balti riikide, Valgevene ja Venemaa energiaringist lahkumisel peetavatel läbirääkimistel Venemaa ja Valgevenega.

"Rääkides Astravetsist ei saa see olla läbirääkimiste teema ja me ei ole valmis oma positsiooni muutma. Ma näen neid kahe erineva protsessina," ütles ta.

Vaičiūnase sõnul jätkab Leedu Valgevenelt stressitestide läbiviimise nõudmist ning otsib Euroopa Komisjonilt abi Minski survestamiseks läbipaistvusnõuete täitmiseks.

"Meil on ajalooline võimalus midagi muuta," ütles Vaičiūnas.

Leedu on varem teatanud, et Valgevene ei täida jaama ehitamisel kõiki turvanõudeid ning riik ei ole nõus ebaturvaliselt tuumajaamalt elektrit ostma, Minsk on kriitikat pidanud põhjendamatuks ning selle tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles