Suurpangad maksavad karmavõlga

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deutsche Bank
Deutsche Bank Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Kuigi Ameerika Ühendriikide justiitsministeerium alustas eelmisel kümnendil kinnisvaralaenudega seotud väärtpaberite loomise, pakendamise ja müügiga tegelenud pankade pitsitamist oma kodumaalt, on nüüd järg jõudnud Euroopa pankade kätte.

Eelmisel nädalal, paar päeva enne jõule, jõudsid USA valitsus ja kaks Euroopa suurpanka, Saksa Deutsche Bank ning Šveitsi Credit Suisse kohtuvälisele kokkuleppele, kus suurpangad nõustusid oma finantskriisieelse tegevuse eest eluasemelaenuturul hiigeltrahve maksma.

Kaks panka nõustusid maksma kokku 12,5 miljardit dollarit – Deutsche Bank 7,2 ja Credit Suisse 5,28 miljardit. Esimene neist peab maksma 3,1 miljardit dollarit kohe ning tasuma ülejäänud 4,1 miljardit dollarit klientidele tehtavate leevenduste abil. Kui USA justiitsministeerium tegi Deutsche Bankile septembris algse, 14 miljardi dollari suuruse nõude, olid investorid üsna hirmul, sest halvimate stsenaariumite kohaselt võinuks see isegi tähendada, et Saksamaa peab hakkama riigi suurimat panka päästma. Praeguseks on need hirmud vaibunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles