Kuidas oma väärtpaberitulu deklareerida?

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasumis aktsiad tasub maha müüa uue aasta alguses.
Kasumis aktsiad tasub maha müüa uue aasta alguses. Foto: PantherMedia / Scanpix

Ernst & Young Baltic AS maksuekspert Ranno Tingas jagab soovitusi, kuidas veel aasta lõpus investeeringute ja väärtpaberitega seoses paremini makse planeerida.

Tingas soovitab Äripäevas kahjumis väärtpaberid maha müüa, et tasaarveldada tekkinud kahjum aasta jooksul tekkinud väärtpaberitehingute kasumiga (arvestada müügiga kaasnevaid tehingutasusid ja investeerimisstrateegiat tervikuna). Samuti on tema sõnul kasumis väärtpabereid mõttekam müüa pigem uue aasta alguses, sest sellisel juhul tuleb saadud kasult maksta tulumaks alles 1. oktoobriks 2018.

Tingas lisab, et iga inimene võiks hinnata, kas pikemas perspektiivis oleks mõistlik hakata kasutama investeerimiskontot või osaühingut.

Füüsilisest isikust ettevõtjatel soovitab Tingas suunata oma laekumised erikontole ja sel juhul lükkub maksustamine edasi järgmisesse kalendriaastasse (maksustamine vaid siis järgmisel aastal, kui siis võetakse raha erikontolt välja ja ei tehta ettevõtlusega seotud kulusid).

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles