EBRD: riskid Eesti majanduses ei ole kadunud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EBRD president Thomas Mirow.
EBRD president Thomas Mirow. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) prognoosib Eestile selleks aastaks 3,6- protsendilist majanduskasvu, hinnatõus ulatub aga 4,8 protsendini. Lisaks kinnitab pank, et kuigi euro on toonud teatud stabiilsuse, ei ole riskid kuskile kadunud.

Võrdluseks, SEB ootab Eesti majanduskasvuks tänavu 4,5 protsenti ning hinnatõusuks 4 protsenti. Swedbank ootab majanduskasvuks 4,2 protsenti ning inflatsiooniks 3,7 protsenti.

Oktoobris prognoosis EBRD, et Eesti majandus kasvab sel aastal 3,2 protsenti.

EBRD märgib, et sarnaselt teistele regiooni riikidele on Eesti eksport Euroopa Liidu tööstustoodangu kasvust kasu lõiganud.

EBRD ülevaates seisab, et kuigi eurole üleminek ning stabiilsus turgutab tõenäoliselt tarbijausaldust, jäävad alles ka olulised riskid. Eelkõige toob pank välja võimaluse, et Euroopa nõudlus väheneb, mis omakorda annab tagasilöögi siinsele ekspordile. Samas jääb ka meie sisenõudlus laenuvõimaluste vähesuse tõttu endiselt nõrgaks. Väikse ja väga avatud majandusena, mis nüüd on kõik võimaliku ülekuumenemise jahutamiseks vajalikud rahapoliitika juhtimise instrumendid käest andnud, tuleb meil EBRD sõnutsi olla väga tähelepanelik, et langetada õigeid eelarve- ja makromajanduslikke otsuseid.

EBRD tunnustab Eesti samme tööjõuturu paindlikumaks muutmisel ehk uue töölepinguseaduse vastuvõtmist. Lisaks oleme teinud mõningaid edusamme energeetikasektoris ning finantsjärelevalve tugevdamisel.

Siiski tuleb meil EBRD hinnangul jätkusuutliku majanduskasvu tagamiseks struktuurseid reforme jätkata. EBRD nimetab siinjuures tehnoloogimahukate toodete ekspordi suurendamist. Sellele eesmärgile peaks olema suunatud kogu meie hariduspoliitika ja innovatsiooni edendamine. Samuti peavad jätkuma munitsipaalse ja keskkonnataristu uuendamine ning energeetikasektori reformid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles