Eesti Energia ostis Valka koostootmisjaama täisosaluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enefit.
Enefit. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Eesti Energia ostis Lätis Valka linnavalitsusele kuuluva 10-protsendise osaluse kohalikus energiaettevõttes Enefit Power&Heat Valka; tehingu tulemusena kuulub nüüd Eesti Energiale 100 protsenti ettevõttest.

Eesti Energia taastuvenergia üksusi haldava Enefit Taastuvenergia juht Innar Kaasik ütles, et omandamise üheks eesmärgiks oli ettevõtete juhtimise ja struktuuri lihtsustamine kontsernis, mis tuleneb käesoleva aasta suvel uuendatud Eesti Energia strateegiast.

«Tehingu tulemusena oleme Valka koostootmisjaama ainuomanikud, otsustasime osaluse omandada kuna Valka linnavalitsusel oli huvi enda vähemusosaluse müügiks,» lausus Kaasik pressiteates. Ta lisas, et tegemist on seni ainsa Eesti Energiale kuuluva tootmisettevõttega, mis asub Eestist väljaspool.

Eesti Energia omandas 2011. aasta jaanuaris Lätis soojusettevõttest Enefit Power&Heat Valka 90 protsenti. 2012. aastal rajas ettevõte Valka linna soojusega varustava bioküttel töötava koostootmisjaama. Uue koostootmisjaama väljaantavaks elektriliseks võimsuseks on 2,4 megavatti ning soojuslikuks võimsuseks 8 megavatti. Uue koostootmisjaama maksumus oli 10 miljonit eurot.

Eesti Energia tütarettevõte Enefit Power&Heat Valka tootis 2012. aastani soojust Valkas biokütust ja kütteõli kasutavates katlamajades. Uue koostootmisjaama valmimisel jäid vanemad katlamajad reservi ja tipukoormuse rahuldamiseks.

2015. aastal tootis Valka koostootmisjaam müügiks 14 gigavatt-tundi elektrit ja 21 gigavatt-tundi soojust. 2016. aasta üheteistkümne kuuga on Valka koostootmisjaam tootnud sisuliselt sama palju energiat müügiks - 14 gigavatt-tundi elektrit ja 20 gigavatt-tundi soojust.

Eesti Energia omab kohalikke väikesemahulisi koostootmisjaamasid, sest see võimaldab pakkuda tarbijatele konkurentsivõimelise hinnaga soojust, hajutada ja mitmekesistada elektritootmist ning vähendada elektri ülekandekadusid. Valka koostootmisjaama tarbeks vajaliku biomassi hangib Eesti Energia lähipiirkonnas asuvatelt hakkepuitu tootvatelt ettevõtetelt.

Sarnast koostootmisjaama omab Eesti Energia ka Paides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles